Августовски бомбашки напад на Московското метро (2004)

Августовскиот бомбашки напад на Московското метро се случил на 31 август 2004 година кога еден женски бомашки самоубиец го активирал својат експлозив при што загинале 10 луѓе, а над 50 биле повредени.

Августовски бомбашки напад
МестоМосква, Русија
Датум31 август 2004
Московско време
ЦелМосковско метро
Вид на нападсамоубиствен бомбашки напад
Мртви10
Повредени50

Официјалната истрага заклучила дека овој напад бил организиран од чеченските бунтовници.