Џулан Киндал (12 април 1885–18 април 1979 година) била шведска глумица. Родена како Џулија Каролина Карлсон, таа работела како глумица од 1900-тите до 1960-тите. Таа се појавила во шведските театри како Хиподромен во Малме, Градскиот театар Малме во Малме и Стора Театрн во Гетеборг. Киндал, исто така, снимила 33 филмови помеѓу 1923 и 1962 година. Таа останувала можеби најпозната по нејзините домашни споредни улоги во два филма: како готвачката Беата во Насмевки во летната ноќ (1955) и како домашната помошничка на професорот Борг, Агда во Диви јагоди (1957), од кои и двата биле режирани од Ингмар Бергман. Таа била во брак со глумецот Арвид Киндал (1887-1927) од 1913 година до неговата рана смрт.

Џулал Киндал

Делумна филмографија уреди

 • Јане Модиг (1923) - Оливија Блаквист
 • Милионер за еден ден (1926) - Слугинка
 • Што сака жената (1927) - Аманда
 • На раскрсницата со Бликстен (1927) - Манссон
 • Хатмакаренс бал (1928) - држач
 • Искушението на Јансон (1928) - Керстин
 • Иницирај ме во искушение (1933) - Лунден
 • Андерсонсканс Кале (1934) - г-ѓа. Лундстром
 • Свенсон средува се! (1938) - Водителка
 • Тоа е мојата музика (1942) - Mrs. Јохансон
 • Стинсен во Ликас (1942) - г-ѓа. Нилсон
 • Пролет во рацете (1943) - баба
 • Елвира Мадиган (1943) - Трине, мајката на Елвира
 • Гревот на Ана Ланс (1943) - Озборувачка дама
 • Тоа оди како танц... (1943) - Газдарица
 • Денес мојот сопруг се ожени (1943) - Марија
 • Мајстор со портфолио (1943) - Водителка на пансион
 • Глумецот (1943) - г. Петерсон
 • Снежната бура (1944) - Марија
 • Часовникот во Ронеберга (1944) - Мадам Холстром
 • Јас сум оган и воздух (1944) - г. Фрида Сунделин
 • Блајакор (1945) - Госпоѓица Рипа
 • Патувањето далеку (1945) - медицинска сестра
 • Среќниот кројач (1945) - г. Ларсон, акушерка
 • Те сакам, Карлсон! (1947) - Хулда
 • Насмевките на една летна ноќ (1955) - Беата, готвач
 • Светлината од Лунд (1955) - Мајката на Стин
 • Последен пар излезе (1956) - Алма
 • Господинот Слиман доаѓа (1957, ТВ филм) - Тант Мина
 • Диви јагоди (1957) - Агда
 • Ден на свадбата (1960) - Аста

Надворешни врски уреди