Џока е вид на машка и женска носија [1]. Или е долга како капут или е кратка како гуња. Се изработува од грубо платно, постои верзија и без ракави. Второ значење е стара, неугледна горна облека воопшто.

Џока (Етнографски музеј во Белград).
Џока (Етнографски музеј во Белград).

НаводиУреди

  1. Абдулах Шкаљић - Турцизми у српскохрватском језику