Џејн Џонс (печатар)

Џејн Џонс (починала во 1739 година) била ирски печатар, продавач на книги и сопственик на весници.[1]

Живот уреди

 
Мастхед за Dublin Evening Post во 1734 година

Џејн Џонс била сопруга на Теофил Џонс, книжар, печатар, сопственик на весници и можен потомок на Сер Теофил Џонс. Таа е опишана како „родена дама“. Откако Џонс останала вдовица во април 1736 година, таа објавила дека ќе го продолжи бизнисот на нејзиниот сопруг за да го издржува своето големо семејство. Таа продолжила да го печати Даблин Ивнинг Пост од улицата Кларендон до 31 март 1739 година. Таа, исто така, ги испечатила книгите Животот на принцот Јуџин од Саксонија (1737), Забавите во Спа од Карл Лудвиг фон Пелниц (1737), Целосните англиски трговци од Даниел Дефо (1738) и Писмо до една дама, во пофалба за женското учење од Ветенхол Вилкс. (1739). Џонс започнала да работи на Историјата на бискупите на Ирска од Сер Џејмс Вер во 1739 година, но починала во мај истата година пред да може да ја заврши. Нејзината ќерка Елизабет го презела бизнисот, најверојатно со помош на две нејзини сестри. Тие продолжиле да работат од улицата Кларендон уште две години, печатејќи го целосниот сет на делата на Вер заедно со Историјата на граѓанските војни во Франција од Енрико Катерино Давила (1740). Елизабет Џонс се омажила за граверот Томас Диксон во 1756 година, дотогаш престанала да работи како печатар или продавач на книги.[2][3]

Поврзано уреди

  • Список на жени печатарки и издавачи пред 1800 година

Наводи уреди

  1. Hourican, Bridget (2009). „Jane Jones In Jones, Theophilus“. Во McGuire, James; Quinn, James (уред.). Dictionary of Irish Biography. Cambridge: Cambridge University Press.
  2. Kinane, Vincent (1991). „Irish Booklore: A Galley of Pie: Women in the Irish Book Trades“. The Linen Hall Review. 8 (4): 10–13. ISSN 0266-1500. JSTOR 20534214.
  3. „Masthead from The Dublin Evening Post, July 1734“. Dublin City Council. Архивирано од изворникот на 8 June 2020. Посетено на 30 May 2020.