Џејмс Елфинстон (6 декември 1721 – 8 октомври 1809 година) бил добро забележан шкотски просветител, ортограф, фонолог и лингвистичен експерт од 18 век.

Џејмс Елфинстон

Живот Уреди

Елфинстон бил добар пријател на Семјуел Џонсон како што е наведено во Животот на Семјуел Џонсон, Л.Л. Д. (1904, Оксфордско издание), Поглавје IV [1750] и учител на Александар Џејмс Далас .

„Господинот Џејмс Елфинстон, кој оттогаш објавил различни дела и кој Џонсон некогаш го ценел како достоен човек, случајно бил во Шкотска додека Рамблер излегувал во весници во Лондон. Со пофална ревност веднаш за подобрување на своите сонародници и угледот на неговиот пријател, тој предложил и ја презел одговорноста за издание на тие есеи во Единбург, кое постепено следело по објавувањето во Лондон“.

Триесет и шест од преводите на мотото на Елфинстон се појавиле во Џонсоновиот Рамблер, како дел од ревидираното, исправено издание во јули 1752 година и последователно. Наклонетоста на Џонсон кон Елфинстон е очигледна од едно писмо од почетокот на 1752 година во кое тој напишал: „Те молам да пишуваш скоро и да пишуваш често и да пишуваш долги писма, за кои се надевам дека со текот на времето ќе ти возвратам, но мора да бидеш трпелив доверител“.[1]

Во 1792 година, Елфинстон се преселил да живее во Елстри и конечно во Хамерсмит во 1806 година, каде што починал во 1809 година. Роберт Чарлс Далас бил биограф на Елфинстон во изданието на Gentleman's Magazine бр. 79.[2]

Неговиот превод на римскиот поет Марсијал е критикуван поради неговата културна вредност и воочената ниска поетска вредност, на пример Роберт Барнс напишал критичка песна опишувајќи „Laurell'd Martial calling Murther!“ по гледањето на преводот на Елфинстон.[3][4]

Библиографија Уреди

  • Утврдена умешност во нејзината слика, (или меѓусебни водичи за изведени англиски говор и правопис, подеднакво безбедни од далечни и од домашни, грешка) (1786, 1787) [2 тома]
  • Принципите на англискиот јазик дигестирани за употреба во училиштата (1766)
  • Епитомизиран англиски правопис (1790)
  • Минијатура на англискиот правопис (1795)

Соавтор на:

  • Епиграмите на Маркус Валериус Мартиалис во дванаесет книги: со коментар и превод на англиски од Џејмс Елфинстон (1782)

Наводи Уреди

  1. Johnson, Samuel (1992). The Letters of Samuel Johnson, Volume I: 1731-1772. Princeton University Press. стр. 58 – преку Google Books.
  2. Beal, Joan C. „Elphinston, James (1721–1809)“. Оксфордски речник на национални биографии (online. изд.). Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/8738.CS1-одржување: ref=harv (link) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
  3. „Robert Burns Country: The Burns Encyclopedia: Elphinston, James (1721 — 1809)“. www.robertburns.org. Посетено на 2021-09-29.
  4. Nisbet, Gideon. „Translating Martial's Toy-Boys“. Наводот journal бара |journal= (help)

Поврзано Уреди