Њу Орлеанс (англиски: New Orleans, француски: La Nouvelle-Orléans) е главно американскo пристанише, најголемиот град во Луизијана и центар на градската област Њу Орлеанс.

Њу Орлеанс
Местоположба на Њу Орлеанс во Луизијана

Њу Орлеанс се наоѓа во југоистокот дел на Луизијана, на реката Мисисипи. Градот се граничи со парохиите Сент Тамани (север), Сент Бернард (исток), Плакмин (југ), и Џеферсон (југ и запад).[1][2] Езерото Пончартрејн, од што има дел во градот, се наоѓа северно од градот и езерото Бороње се наоѓа на истокот од градот.[2]

Градот е именуван по Филип II Орлеански, Регентот на Франција, и е познат за негово мултикултурализам наследство[3] кујна, архитектура, музика,[4][5] и својот годишен Марди Гра фестивал.

Њу Орлеанс како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Њуорлеанска инструментална песна бр. 1“ (New Orleans Instrumental No. 1) - песна на американската рок-група „Р.Е.М.“ (R.E.M.) од 1992 година.[6]

ИзвориУреди

  1. „Louisiana Parish Map with Administrative Cities“. Посетено на 2008-03-18.
  2. 2,0 2,1 „Home Rule Charter of the City of New Orleans as amended through 1 јануари 1996“. 1996-01-01. Посетено на 2008-03-18.
  3. „Multicultural History“. Посетено на 2008-04-26.
  4. „New Orleans: The Birthplace of Jazz“ (primarily excerpted from Jazz: A History of America's Music). PBS – JAZZ A Film By Ken Burns. Посетено на 2006-05-17.
  5. „America Savors Its Music During Jazz Appreciation Month“. U.S. Dept. of State – USINFO. Посетено на 2006-05-17.
  6. DISCOGS, R.E.M. ‎– Automatic For The People (пристапено на 20.8.2019)