Њутн-секунда

Њутн-секунда (симб. N s или N·s)[1] е изведена SI-единица за импулс на сила и импулс на тело. Може да се изрази и како килограм на метар во секунда (kg·m/s). Една њутн-секунда одговара на примената на сила од њутн во текот на една секунда.

Единицата изразува брзина на извесна маса што забрзува под дејство на сила во текот на извесен временски интервал.

НаводиУреди

  1. Меѓународно биро за тегови и мерки (2006), Меѓународен систем на мерни единици (SI) (PDF) (VIII. изд.), ISBN 92-822-2213-6 (англиски)