Република Јужно Перу (шпански: República Sud-Peruana) беше една од трите конститутивни републики на краткотрајната Перу-Боливиска Конфедерација од 1836–39 година.

Република Јужно Перу
República Sud-Peruana

1836 – 1839
Знаме Грб
Главен град Такна
Уредување Република
Историја
 -  Основана 17 Март 1836
 -  Распадна 25 Август 1839

Јужно Перу е формирано од поделбата на Република Перу на Република Северно Перу и Република Јужно Перу. Овие две републики се основани во 1836 година за да бидат (со Боливиската Република) конститутивни републики на Перу-Боливиската Конфедерација .

Конфедерацијата заврши три години подоцна по континуираните гранични војни со Аргентина и Чиле во Војната на Конфедерацијата, и по хаотичен граѓански конфликт меѓу северните и јужните Перуанци. Во август 1839 година, Агустин Гамара ја прогласи Конфедерацијата за распуштена; како резултат на тоа, Јужно Перу и Северно Перу се вратија во обединета Република Перу.