Југо (автомобил)

„Југо” (-{Yugo}-), „југо корал” (-{Yugo Koral}-), „југо темпо” (-{Yugo Tempo}-) или „застава корал” (-{Zastava Koral}-), е автомобил кои се произведувал во фабриката за автомобили Застава во Крагујевац, во Србија.

Yugo
1987 Yugo GV Sport (7407651462).jpg
ПроизведувачЗастава
Производство26 ноември 1980 – 11 ноември 2008 година
СклопувањеКрагујевац, Југославија
КласаA - мали градски ауто
Тип на каросеријахечбек
Распоредпредeн попречно поставen мотор, погон напред
Моторчетворотaктен
линиски со 4 цилиндри
903, 1116, 1124 и 1301 -{cm}-3
Пренос4-степени (мануелни)
5-степени (мануелни)
3-степени (аутоматски)
Меѓуоскино раст.2,150 mм (84.6 ин)
Должина3,485 mм (137.2 ин)
Ширина1,548 mм (60.9 ин)
Висина1,390 mм (54.7 ин)
Нетоварена тежина825 kg (1,819 lb) to 920 kg (2,028 lb)
Сродни

ИсторијатУреди