Јохан Николаус Гец (9 јули 1721 – 4 ноември 1781) бил германски поет од Вормс .

Биографија

уреди

Гец е роден во Вормс . Студирал теологија во Хале (1739–1742), каде што станал интимен со поетите Јохан В.Л. Глејм и Јохан Питер Уз. Неколку години делувал како воен капелан, а потоа извршувал разни други црковни функции. Починал во Винтербург, во близина на Бад Кројзнах

Работи

уреди
Haydn Die Harmonie in der Ehe HobXXVc3

Записите на Гец се состоеле од голем број кратки стихови и неколку преводи, од кои забележлива била преведувањето на Анакреон . Неговите оригинални композиции биле лесни, живи и блескави и биле анимирани повеќе од француската духовитост отколку од германската длабочина на чувствата. Најпозната од неговите песни била Die Mädcheninsel, елегија која наишла на топло одобрување на Фридрих Велики . Други дела биле Thamire an die Rosen и An eine Romansleserin .

Vermischte Gedichte на Гец биле објавени со биографија од KW Ramler (Mannheim, 1785; ново издание, 1807), а збирката од неговите песни, која датирала од годините 1745–1765, била уредена од C. Schüddekopf во Deutsche Literaturdenk18. и 19. Jahrhunderts (1893). Поврзано Briefe von und an JN Götz, уредено од C. Schüddekopf (1893).

Наводи

уреди