Анакреонт (старогрчки: Ἀνακρέων ὁ Τήϊος, латински: Anacreon) - старогрчки поет.

ЖивотописУреди

 
Мраморна статуа на Анакреон, Монте Калво, Италија, 2 век п.н.е.

ТворештвоУреди

 
Статуа на Анакреонт во музејот „Лувр“

Анакреонт како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Анакреонт се јавува како тема во делата од уметноста, како:

НаводиУреди

  1. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 88.