Јомкипурска војна

Јомкипурска војна (Октомвриска војна) — воен конфликт од 1973 година помеѓу Египет и Сирија од една и Израел од друга страна. Војната е наречена по самиот ден на започнување на конфликтот — Јом кипур, најголемиот еврејски пазник, и самата таа е неочекувана од страна на израелците. Војната завршува со посредство на САД.

Јомкипурска војна
Дел од Арапско-израелски конфликт
Датум 1973
Место Израел
Исход Женевска конференција (1973)
Завојувани страни

Израел
Команданти и водачи

Египет
Сирија
Ирак