Јован Поповиќ (писател)

Јован Поповиќ (18 ноември 1905 – 13 февруари 1952) бил српски писател и академик.[1]

Биографија

уреди

Поповиќ е роден во Кикинда, во денешна Србија. Се приклучил на југословенските партизани во почетокот на вооружената борба во Србија во 1941 година. Станал член на Српската академија на науките и уметностите на 14 ноември 1950 година. Неговата статуа стои на плоштадот во неговиот роден град Кикинда, а по неговото име е именувана една гимназија во Белград.[2][3]

Избрани дела

уреди
  • Књига другаова (1929) [4]
  • Реда мора да буде (1932) [5]
  • Лица у пролазу (1941)
  • Истинитската легенда (1944) [6]

Наводи

уреди
  1. Martinović, Jelena (2015-11-19). „Pre 110 godina rođen je pesnik Jovan Popović“. Sjajne Vesti (српски). Архивирано од изворникот на 2021-03-01. Посетено на 2021-02-12.
  2. Tambura: A Definition of the Shape, Dimensions, and Technology of Crafting Vojvodina System Tambure ... Tamburitza Association of America. 1998.
  3. „Jovan Popovic Grammar School“. Jovan Popovic.
  4. Knjiga drugova. OCLC 42055599.
  5. Jovan Popović (1932). Reda mora da bude: 13 novela iz Vojvodine. Nolit.
  6. Jovan Popović (1955). Istinite legende. Dečja knjiga.