Јован Драгаш (Јован Дејанов) — деспот, постариот син на деспотот Дејан (од кого ја наследил титулата) и на Владислава (или Евдокија).

Јован Драгаш
деспот
Фреска на која е претставен Јован Драгаш, од манастирот Велуќе
Владеење1371–1378
НаследникКонстантин Дејанов
Починал(а)1378
ТаткоДејан
МајкаТеодора Немањиќ
Вераправославие

По татковата смрт, од соседите бил потиснат во Жеглигово и во Горно Пострумје, по што го признал вазалството кон Волкашин и кон Углеша. По Маричката битка (1371), заедно со помладиот брат Константин формирале самостојна држава (1372–1375), која постепено ја прошириле на териториите источно од р. Вардар, северно од Врање и од Велбужд, Рила на исток, до Сер и до Солун на југ, како и во Тиквеш.