Јованови посланија

Јованови посланија — три од соборните посланија на Новиот завет за кои се смета дека се напишани помеѓу 85 и 100 г.[1] Највеќето стручињаци се согласуваат дека трите се дела на еден ист автор, иако неговиот идентитет останува нерешено прашање.[2][3][4]

Свети Јован Евангелист на својата работна маса.

Прво посланиеУреди

 
Првото послание

Ова послание, за разлика од другите две, е напишано повеќе како проповед, наменета меѓу луѓето да ја зајакне верата во Христа, да им образложи зошто тој, како Син Божји можел сепак да има овоземски живот и да пострада човечка смрт.[5]

Второ посланиеУреди

Посланието е напишано како кратко писмо од „презвитерот“ (старешината) до неименувана „избрана госпоѓа“ и нејзините чеда кои ги љубел.[6] Во писмото Јован предупредува да не се примаат во домот измамници (лажни учители), придржување кон вистината и избегнување на таинственоста.

Трето посланиеУреди

Третото послание исто така е кратко писмо од „презвитерот“ упатено кон извесен Гај како возљубен пријател. Се зборува за Диотреф кого Гај го изгонил од црквата поради властољубието и тоа што поттикнувал непријателство против духовните пратеници во црквата. Се смета дека посланието го доставил Димитриј, кој исто така е споменат во него.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Tenney, Merrill. „THE EPISTLES OF JOHN“. www.abideinchrist.com. Посетено на 27 септември 2012.
  2. Kruger, Michael J. (30 April 2012). My library My History Books on Google Play Canon Revisited: Establishing the Origins and Authority of the New Testament Books. стр. 272. ISBN 9781433530814.
  3. Brown, Raymond E. (1988). The Gospel and Epistles of John: A Concise Commentary. стр. 105. ISBN 9780814612835.
  4. Marshall, I. Howard (14 July 1978). The Epistles of John. ISBN 9781467422321.
  5. „THE EPISTLES OF JOHN“. www.earlychristianwritings.com. Посетено на 27 септември 2012.
  6. Missler, Chuck. „A Timely Study: The Epistles of John“. khouse.org. Посетено на 27 септември 2012.