Јармук е река на Блискиот Исток . Најголемата притока на реката Јордан. Една од ретките реки што не се сушат во областа. Должина - 70 км[се бара извор]. Годишниот проток на реката во просек изнесува 460 милиони м³.[се бара извор]

Уништен мост на реката Јармук

Јармук ја формира границата меѓу Израел и Јордан поблиску во долината Јордан, а исто така и меѓу Сирија и Јордан понатаму возводно.

Потеклото е во јужна Сирија. Бреговите на реката се претежно стрмни. На сливот на реката Јармук во Јордан, во 1932 година била изградена хидроцентралата Нахараим [נהריים] , која работела до 1948 година[1].

На бреговите на оваа река, на 20 август 636 година се случила битката кај Јармук, во која муслиманите им нанеле решавачки пораз на византиските трупи во борбата за Сирија и Палестина[2].

Наводи

уреди
  1. „זכרונות מנהריים: סיפור 'מחשמל' על גבורה וציונות“ (хебрејски). Ynet. 2012-07-20. Архивирано од изворникот на 2012-07-23. Посетено на 2012-07-20. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help) (Надав Ман, «Воспоминания о Нахараим: „электризующий“ рассказ о героизме и сионизме»)
  2. „Период Галута. Первый мусульманский период в Палестине. Алекс Луговской“. Архивирано од изворникот на 2009-04-15. Посетено на 2010-10-11. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)