Јак
Јак во Непал
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Парнокопитни
Семејство: Bovidae
Род: Bos
Вид: B. grunniens
Научен назив
Bos grunniens
Лине, 1766
Синоними

Poephagus grunniens

Јакот е говедо што живее на високите тибетски висорамнини.

Особености

уреди

Биковите растат до 1,8 м на рамената. Влакното на дивиот јак е црно и кратко, освен долгата, бушава реса на слабините и опашот. Роговите се шират надвор и нагоре; главата е пониско сместена. Дивите женки и младите живеат во големи стада; возрасните бикови формираат помали групи. Јаковите пасат трева и бараат многу вода, со што во зима јадат снег. Дивите јакови денес се на работ на исчезнување. Домашните јакови, кои се одгледуваат заедно со домашните говеда, се користат за млеко и за говедско месо. Од кожата се прави преработена кожа, од опашот се орави тепалка за муви, од рестата јажиња, а од исушениот измет гориво.[2]

Јакот какко мотив во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Тибетскиот јак“ — кус расказ за деца на ангискиот писател Доналд Басет од 1967 година.[3]

Наводи

уреди
  1. Bos mutus. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. 2008. Посетено на 29 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of vulnerable.
  2. Британика Енциклопедиски Речник
  3. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 40-42.