Јадар е геграфски регион кој започнува приближно од Осечина и е поделен на два подрегиони: Горен Јадар (околу Осечина), кој е дел од многу поголем регион Раѓевина и Долен Јадар, кој исто така е дел од друг, поголем регион. на Подриње . Центар на долен Јадар е градот Лозница, кој не е во близина на реката Јадар, туку околу 10. км на југозапад.

Границите на Јадарската област во Кралството Србија

Регионот се наоѓа во долината на реката Јадар, граничи со планините Влашиќ, Цер, Гучево и Соколска планина . Долниот Јадар е ниско земјоделско подрачје, додека Горниот Јадар бил важен рударски регион ( рудници за антимон на Завлака и Бела Црква ).

Во август 1914 година, за време на Првата светска војна, кај реката се случила голема битка меѓу австроунгарската и српската војска. Србите ги победиле Австријците. Оваа битка била позната како Битка кај Цер, тоа било првата победа на сојузничките сили во Првата светска војна. Маршот кој се смета за донекаде алтернативна државна химна на Србија ја прикажува оваа битка ( Марш на Дрину ).

Минерал, познат по тоа што има формула слична (нема флуор за целосно совпаѓање) на онаа на измислениот криптонит од стриповите и филмовите за Супермен, беше откриен во рудник во регионот Јадар и го добил името јадарит, по регионот.[1][2]

Наводи уреди

  1. Stanley, Christopher J.; Jones, Gary C.; Rumsey, Michael S.; Blake, Christopher; Roberts, Andrew C.; Stirling, John A.R.; Carpenter, Graham J.C.; Whitfield, Pamela S.; Grice, Joel D. (2007-08-01). „Jadarite, LiNaSiB3O7(OH), a new mineral species from the Jadar Basin, Serbia“. European Journal of Mineralogy. 19 (4): 575–580. doi:10.1127/0935-1221/2007/0019-1741.
  2. 'Kryptonite' discovered in mine