Ѓерги Козман

Ѓерги Козман (роден на 23 март 1878) — унгарски кајакар кој се натпреварувал од крајот на 1990-тите. Се натпреварувал на две Летни олимписки игри, освојувајќи два бронзени медали на настанот Ц-2 1000 м, во 2004 и 2008 година.

Ѓерги Козман
Медал рекорд
Машки кану спринт
олимписки игри
Bronze medal – third place 2004 Атина Ц-2 1000 м
Bronze medal – third place 2008 Пекинг Ц-2 1000 м
Светско првенство
Gold medal – first place 2001 Познањ Ц-4 200 м
Gold medal – first place 2001 Познањ Ц-4 1000 м
Gold medal – first place 2003 Gainesville Ц-4 200 м
Gold medal – first place 2006 Сегед Ц-2 1000 м
Gold medal – first place 2007 Дусибург Ц-2 500 м
Silver medal – second place 2001 Познањ Ц-4 500 м
Silver medal – second place 2005 Загреб Ц-2 500 м
Bronze medal – third place 1999 Милан Ц-4 1000 м
Bronze medal – third place 2003 Gainesville Ц-2 1000 м
Bronze medal – third place 2005 Загреб Ц-2 1000 м
Bronze medal – third place 2006 Сегед Ц-2 500 м

Исто така освои единаесет медали на Светското првенство со спринт на МКФ со пет златни медали (C-2 500 m: 2007, C-2 1000 m: 2006, C-4 200 m: 2001, 2003, C-4 1000 m: 2001 ), два сребрени (C-2 500 m: 2005, C-4 500 m: 2001) и четири бронзени (C-2 500 m: 2006, C-2 1000 m: 2003, 2005; C-4 1000 m: 1999). Од 2003 до 2008 година, тој беше партнер на на Жерги Колиниц.

На европското првенство Козман четирипати доби златен медал - Ц-4 500 м (2002), Ц-4 1000 м (2000 и 2002) и Ц-2 500 м (2004).

Смртта на Колоники траеше неколку недели пред Олимписките игри во 2008 година, на што се квалификуваше и за Ц-2 500 м и за настапите на Ц-2 1000 м. Козман одби да учествува во игрите, консултирани со неговите тренери, пријатели и пријатели на Колоницис, потоа се премисли. Тој се натпреваруваше на настанот C-2 1000 m со Тамаш Кис, а заврши на третото место во финалето на Ц-2 1000 метри. Подоцна тој доби награда за фер игра од Унгарскиот олимписки комитет.

Козман е член на клубот Атомереми и е тренер на Атила Сабо. Тој е 179 cm висок и тежи 83кг.