Сѐ во исто време

американски филм од 2022 г.
(Пренасочено од Сè насекаде одеднаш)

 

„Сѐ во исто време“
Плакатот на македонски
РежисерДаниел Кван
Даниел Шајнерт
Продуцент
Сценарист
  • Даниел Кван
  • Даниел Шајнерт
Главни улоги
МузикаСон Лукс
КинематографијаЛаркин Сајпл
МонтажаПаул Роџерс
Студио
ДистрибутерA24
Премиерамарт 11 2022 (2022-03-11) (SXSW)
март 25 2022 (2022-03-25) (United States)
Времетраење139 минути[1]
ЗемјаСАД
Јазик
  • Англиски
  • Мандарински
  • Кантонски
Буџет$14.3–25 милиони[2][3]
Бруто заработка$143.4 милиони[4][5]

Сѐ во исто време — американска апсурдна комедиска драма од 2022 година, напишана и режирана од Даниел Кван и Даниел Шајнерт (колективно познати како „Даниелс“), кои го продуцирале со Ентони и Џо Русо. Заплетот се фокусира на кинеско-американска имигрантка (која ја игра Мишел Јео), која додека е ревидирана од УЈП, открива дека мора да се поврзе со верзии на себеси од друг паралелен универзум за да спречи моќно суштество од уништување на мултиверзумот. Во споредните улоги се појавуваат Стефани Хсу, Ке Хуј Куан, Џени Слејт, Хари Шум Џуниор, Џејмс Хонг и Џејми Ли Кертис. Њујорк Тајмс го нарекол филмот „вител на жанровска анархија“ со елементи на надреална комедија, научна фантастика, фантазија, филмови за боречки вештини и анимација.[6]

Кван и Шајнерт почнале да работат на проектот во 2010 година, а неговото производство било најавено во 2018 година. Главната фотографија траела од јануари до март 2020 година. Саундтракот содржи композиции од Сон Лукс, вклучувајќи ги и соработките со Мицки, Дејвид Бирн, Андре 3000, Џон Хемпсон и Ренди Њуман Сè насекаде одеднаш бил премиерно прикажан во South by Southwest на 11 март 2022 година и започнал со ограничено кино издание во Соединетите Држави на 25 март 2022 година, пред широкото објавување од A24 на 8 април 2022 година. Имал комерцијален успех и заработил над 143 милиони долари ширум светот, со што станал првиот филм на А24 што ја преминал границата од 100 милиони долари и го надминал „Наследен“ (2018) како филм со најголема заработка.

Филмот добил речиси универзално признание за прикажувањето на филозофските концепти како што се егзистенцијализмот, нихилизмот и апсурдизмот, како и други теми, вклучувајќи генерациска траума, АДХД и азиско-американски идентитет. Бил пофален и за неговата оригиналност, визуелни елементи, сценарио, режија, хумор, емоционална резонанца и изведбите на Јео, Хсу, Кертис и Куан. Признанијата на филмот го вклучуваат тоа што Националниот одбор за рецензија и Американскиот филмски институт го сместиле во топ десет филмови за 2022 година; два Златни глобуси за Јео и Куан на 80-тото доделување на наградите Златен глобус од 6 номинации, вклучително и за најдобар филм Мјузикл или комедија и најдобар режисер; пет награди од водечките 14 номинации на 28. Critics' Choice Awards, вклучително и за најдобар филм ; пет номинации на 29. Screen Actors Guild Awards, вклучувајќи актерски номинации за целокупниот ансамбл и индивидуални номинации за Јео, Куан, Хсу и Кертис; 10 номинации на 76. Филмски награди на Британската академија, вклучително и најдобар филм, најдобра монтажа и 11 номинации на 95. награди на Оскар, вклучително и за најдобар филм, станувајќи најноминиран филм на церемонијата.

Заплет уреди

Евелин Куан е средовечна кинеско-американска имигрантка која води перална со нејзиниот сопруг Вејмонд Ванг. Две децении претходно, тие побегнале во Соединетите Држави и добиле ќерка, Џој. Пералницата е предмет на ревизија од УЈП, Вејмонд се обидува да ги достави документите за развод на Евелин, а напорниот татко на Евелин, Гонг Гонг е во посета на нејзината месечева новогодишна забава. Џој сака нејзината мајка да ја прифати нејзината девојка што не е Кинеска, Беки, но Евелин ја претставува на Гонг Гонг како „добра пријателка“ на Џој.

Дел 1: Сè уреди

На тензичниот состанок со инспекторот на УЈП, Деирдре Бобеирдре, Алфа-Вејмонд го презема телото на Вејмонд, верзија на Вејмонд од „Алфаверс“. Алфа-Вејмонд и објаснува на Евелин дека постојат многу паралелни универзуми затоа што секој избор создава нов алтернативен универзум. Алфаверсот, предводен од покојната Алфа-Евелин, развил технологија за „скокање низ универзуми“, која им овозможува на луѓето пристап до вештините, сеќавањата и телата на нивните јас во паралелниот универзум со извршување бизарни дејства кои се статистички малку веројатни. Мултиверзумот сега е загрозен од Џобу Тупаки, алфаверс верзија на Џој, чиј ум се распарчува откако Алфа-Евелин ја турнува во поголем скок на универзуми. Џобу сега ги доживува сите универзуми одеднаш и може да скока низ универзуми и да манипулира со материјата по своја волја; таа создава „печиво од сè“ налик на црна дупка што може да го уништи целиот мултиверзум.

На Евелин и е дадена технологија за скокање низ универзуми за да се бори со потчинетите на Џобу, кои се спојуваат во зградата на УЈП. Таа открива други универзуми во кои донела различни избори и успеала, како тоа што станaла кунг фу мајстор/филмска ѕвезда. Таа, исто така дознава за плановите на Вејмонд за развод. Алфа-Вејмонд верува дека Евелин, како најголем „неуспех“ од сите Евелини во мултиверзумот, има неискористен потенцијал да ја победи Џобу. Гонг Гонг е преземен од Алфа-Гонг Гонг, кој ѝ наложува на Евелин да ја убие Џој за да ја спречи Џобу од искористување на Џој за да влезе во универзумот на Евелин. Евелин одбива и решава да се соочи со Џобу добивајќи моќ преку повторено скокање во универзуми. Алфа-Гонг Гонг, убеден дека умот на Евелин е компромитиран како на Џобу, испраќа војници по Евелин. Додека тие се борат, Џобу го лоцира и убива Алфа-Вејмонд во Алфаверс. Додека Џобу се соочува со Евелин во нејзиниот универзум, умот на Евелин се расцепува и таа колабира.

Дел 2: Насекаде уреди

Свеста на Евелин неконтролирано скока заедно со свеста на Џобу низ бизарни и разновидни универзуми. Џобу открива дека не сака да се бори, но дека наместо тоа, барала Евелин која може да гледа, како и таа, дека ништо не е важно, додека ги убива Евелините кои не го прават тоа. Таа ја носи Евелин до печивито со сè, објаснувајќи дека сака да го искористи за да дозволи таа и Евелин вистински да умрат. Кога гледа во печивото, Евелин е убедена и почнува да дејствува нихилистички во другите нејзини универзуми, емоционално повредувајќи ги оние околу себе.

Кога Евелин треба да влезе во печивото со Џобу, таа застанува за да ги слушне молбите на Вејмонд во нејзиниот универзум, сите да престанат да се караат и наместо да бидат љубезни дури и кога животот нема смисла. Евелин има егзистенцијалистичко откровение и решава да го следи советот на Вејмонд, користејќи ги своите мултиверзни моќи за да открие што ги повредува оние околу неа и им носи среќа. Притоа, таа ја поправа својата штета во другите универзуми и ги неутрализира Алфа-Гонг Гонг и борците на Џобу. Во нејзиниот дом, Евелин се помирува со Вејмонд, му кажува на Гонг Гонг за врската на Џој и Беки и разговара со Деирдре откако Вејмонд ја убедува да ги остави Вејмонд и Евелин повторно да си ги вратат даноците. Џобу решава влезе сама во печивото додека, додека Џој е во универзумот на Евелин и ја моли да ја пушти. Евелин ѝ кажува на Џој дека дури и кога ништо нема смисла и иако би можела да биде на кое било друго место во мултиверзумот, таа секогаш би сакала да биде со Џој. Евелин и другите ја спасуваат Џобу од печивото, а Евелин и Џој се прегрнуваат.

Дел 3: Сè одеднаш уреди

Нешто подоцна, со подобрените односи меѓу семејството, тие се враќаат во зградата на УЈП за да ги надополнат своите даноци. Додека Деирдре зборува, вниманието на Евелин веднаш е привлечено кон нејзините алтернативни верзии и мултиверзумот, пред таа да се врати во својот првичен универзум.

Улоги уреди

Сè насекаде одеднаш' во главна улога Мишел Јео, Ке Хуј Куан, Џејми Ли Кертис, и Џејмс Хонг
  • Мишел Јео во улога на Евелин Куан Ванг, незадоволна и преоптоварена сопственичка на перална; и како неколку други верзии на Евелин во алтернативни универзуми.
  • Стефани Хсу во улога на Џој Ванг, ќерка на Евелин; и Џобу Тупаки, омницидната ќерка на Алфа-Евелин чиј растечки нихилизам е закана за целиот мултиверзум.
  • Ке Хуј Куан во улога на Вејмонд Ванг, кроток и глупав сопруг на Евелин чиј егзистенцијализам е противотров на нихилизмот на Џобу; и како Алфа-Вејмонд, од Алфаверсот; и други верзии на Вејмонд во алтернативни универзуми
  • Џејмс Хонг во улога на Гонг Гонг (кантонски, „дедо“),[7] бараниот татко на Евелин; и Алфа-Гонг Гонг, татко на Алфа-Евелин во Алфаверс кој сака Евелин да ја жртвува Џој за да ја попречи Џобу.
  • Џејми Ли Кертис во улога на Деирдре Бобеирдре, инспектор на УЈП; и како неколку други верзии на Деирдре во алтернативни универзуми.
  • Џени Слејт во улога на мајка на кучето Деби, клиент на перална.
  • Хари Шум Џуниор во улога на Чад, готвач на тепањаки кој работи заедно со алтернативна Евелин во друг универзум.

Дополнително, Тали Медел се појавува како Беки Срегор, девојката на Џој; Биф Виф се појавува како Рик, клиент на перална; Сунита Мани и Арон Лазар се појавуваат како актери во мјузиклот што Евелин го гледа; Одри Василевски и Питер Банифаз се појавуваат како офицери на Алфа РВ; Енди Ле и Брајан Ле се појавуваат како Алфа трофеј скокачи; а Мичико Нишиваки се појавува како кунг-фу противник и соработник на Евелин.

Ренди Њуман, кој учествува во девет филмови на ДизниПиксар, се појавува како гласот на Ракакуни, повикувајќи се на анимираниот филм на Пиксар Рататуи (2007), е заслужен како истакнат уметник на песната „Сега готвиме“.[8] Режисерите Даниел Шајнерт и Даниел Кван имаат камео во филмот, со првоспоменатиот како Дистрикт Менаџер, додека вториот има незабележано камео како човек вшмукан во печивото и крадец.[9]

Продукција уреди

Развој и пишување уреди

 
Сценаристи и режисери Даниел Шајнерт и Даниел Кван

Корежисерите Даниел Кван и Даниел Шајнерт почнале да го истражуваат концептот на мултиверзумот уште во 2010 година, откако биле изложени на концептот на модален реализам во документарниот филм на Рос Мекелви, Шермановиот Марш (1986).[10] Кван го опишал објавувањето на анимираниот филм Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018), кој исто така се занимавал со мултиверзален концепт, како „малку вознемирувачки бидејќи мислевме: „Ох проклетство, сите ќе не победат во ова на што работевме.[10] Тој исто така изјавил: „Гледањето на втората сезона на Рик и Морти беше навистина болно. Мислев: „Тие веќе ги направија сите идеи што мислевме дека се оригинални!“ Беше навистина фрустрирачко искуство. Затоа престанав да ги гледам Рик и Морти додека го пишувавме овој проект.“[10]

Во раните нацрти на сценариото, режисерите планирале главниот лик да биде професор и да има недијагностицирано нарушување на вниманието и хиперактивност (АДХД); преку неговото истражување за проектот, Кван дознал дека има недијагностициран АДХД.[11]

Сцените во кои Евелин тренира боречки вештини и станува ѕвезда на акционите филмови биле визуелно и контекстуално инспирирани од филмовите на Вонг Кар-Ваи;[10] Крис Ли од Vulture напишала дека тие „предизвикуваат расположение на извонреден романтичен копнеж што ќе биде веднаш препознатлив ... како мерило“ на делата на Вонг.[10] Универзумот во кој Евелин и Џој се карпи бил под влијание на детската книга Силвестер и магичното камче (1969) и видео играта Сè (2017).[10]

Кван рекол дека идејата за сè печиво „започнала само како шега“.[10] Шајнерт рекол дека тие поминале време обидувајќи се да ја развијат религијата на следбениците на печивото, но наишле на компликации: „[Џобу Тупаки] е нихилист; дали треба да има догма? Дали треба да има книга? Какви треба да бидат нивните практики како религија? Печивото остана затоа што стана толку корисен, едноставен симбол што можевме да го посочиме како филмаџии. И не мора да го објаснувате тоа многу надвор од шегата.“[10]

Улоги уреди

 
Сè насекаде одеднаш го означило враќањето на Ке Хуј Куан (слика од 2018 година) на актерството од неговото пензионирање во 2002 година.

Сценариото било напишано за Џеки Чен сè додека Кван и Шајнерт повторно не го замислиле главниот лик како жена, чувствувајќи дека динамиката сопруг-сопруга ќе биде поблиска до гледачите.[12]

Главниот лик на новото сценарио првично бил именуван Мишел Ванг, според Мишел Јео, која рекла: „Ако ги прашате Даниелс, кога започнаа со овој нацрт, тие се фокусираа на „Па, ние го правиме ова за Мишел Јео.[13] Името на ликот на крајот било променето во Евелин. И покрај паралелите меѓу неа и универзумот во кој Евелин била боречка уметничка и филмска ѕвезда,[14] Јео се спротивставила на тоа ликот да се именува Мишел. „Евелин заслужува да има сопствената приказна. Ова е многу обична мајка [и] домаќинка која се труди максимално да биде добра мајка за својата ќерка, добра ќерка за нејзиниот татко, сопруга која се обидува да го задржи семејството заедно“, рекла таа. „Не сакам да се интегрирам себеси, Мишел Јео, во ликовите што ги играм, бидејќи сите тие заслужуваат свое патување и нивните приказни заслужуваат да бидат раскажани.[14]"

Во август 2018 година било објавено дека Јео и Авквафина добиле улога да глумат во така опишаниот „интердимензионален акционен филм“ од Куан и Шајнерт, а Ентони и Џо Русо биле прикачени како продуценти.[15] Авквафина го напуштила проектот во јануари 2020 година поради конфликти во распоредот и била заменета со Стефани Хсу. Џејмс Хонг, Ке Хуј Куан и Џејми Ли Кертис се приклучиле на актерската екипа. Тоа го означило враќањето на Куан во филмографијата, од која се повлекол во 2002 година поради недостаток на кастинг можности.[16][17] Кван и Шајнерт биле инспирирани да му ја дадат улогата на Куан откако виделе дека објава каде на политичарот Ендрју Јанг се прикажува како возрасна верзија на Short Round, ликот на Куан од Индијана Џонс и Храмот на пропаста (1984). Тие биле љубопитни да дознаат со што се занимавал Куан и дознале дека тој е на возраст на Вејмонд; Случајно, Куан решил да се врати на глумата околу истата временска рамка пред да му се обратат за улогата.[18] Поранешниот колега на Куан во „The Goonies“ (1985), Џеф Коен, служел како негов адвокат за да преговара за неговиот договор за филмот.[19]

Снимање уреди

Главното снимање започнало во јануари 2020 година, а А24 објавил дека ќе го финансира и дистрибуира филмот.[20] Снимањето траело 38 дена,[21] главно во долината Сими, Калифорнија.[22] Поголемиот дел од филмот бил снимен за да се приспособи на долгорочното преснимување.[23] Даниелс рекол дека сцените со кунг-фу борби во филмот биле снимени невообичаено брзо; на пример, тепачката со ташничиња била снимена за ден и половина.[24] Снимањето завршило на почетокот на март 2020 година за време на почетокот на пандемијата COVID-19 во Соединетите држави.[25] Првиот пресек траел околу 170 минути.[23]

Теми уреди

Сè насекаде одеднаш вклучува елементи од голем број жанрови и филмски медиуми, вклучувајќи апсурдна комедија, научна фантастика, фантазија, филмови за боречки вештини и анимација.[26][27] А. О. Скот од Њујорк Тајмс го опишал филмот како „вител на жанровска анархија“, објаснувајќи дека „додека бурните акциони секвенци и летови на научно-фантастичните случки се голем дел од забавата (и маркетингот), тие всушност не се поентата. [Филмот е] горчлива домашна драма, брачна комедија, приказна за стремежот на имигрантите и балада за љубовта помеѓу мајка и ќерка.“[6]

Филмот ги истражува концептите на смислата на животот и различните поврзани филозофии, а особено спротивностите на егзистенцијализмот и на нихилизмот; според Чарлс Брамеско од „Гардијан“, „Печивото на пропаст и неговата затегната контрола врз ќерката на Евелин се доведуваат до кулминација на објавата дека нема ништо полошо од поднесување на нихилизмот толку трендовски со следната генерација. Нашата единствена надеж за прибегнување е да ја прифатиме сета љубов и убавина што не опкружува, само ако сме доволно присутни за да го видиме тоа.“[28] Овој нихилизам е инкорпориран и во филмското истражување на азиско-американскиот идентитет. Ен Анлин Ченг напишала во Вашингтон пост „Не само што мултиверзумот делува како метафора за имигрантското азиско-американско искуство, или пригодна парабола за дислокациите и поделбите на личноста што ги претрпеле граѓани со тире во називот (т.е. „азиско-американски“). Исто така, станува прилично зашеметено средство за соочување и преговарање со азискиот песимизам“, термин што таа го користи во однос на афро-песимизмот.[29]

Клинт Вортингтон во Consequence напишал дека „и покрај сиот негов дадаистички апсурдизам и брзо темпо, Даниелс ги вткајува хаотичните можности во мултиверзумот во кохезивна приказна за болките и невољите на патот што не го поминал и за потребата да го издлабиш сопственото значење во бесмислен универзум.“[30] Опишувајќи го начинот на работа на Џобу Тупаки, Вортингтон ја забележува „живата контрадикција што е печивото на се: ако ставите сè на печиво, што повеќе останува? И ако сте доживеале се што може да понуди мултиверзумот, која е поентата на што било од тоа?“[30] Кван рекол дека концептот печиво на се „направи две работи. Тоа ни овозможи да зборуваме за нихилизам без да ни превртуваат очи. И создава MacGuffin: уред за судниот ден. Ако во првата половина од филмот луѓето мислат дека печивото е тука да го уништи светот, а во втората половина сфатиле дека е депресивен човек кој се обидува да се уништи себеси, и тоа што е акцион филм го претвара во нешто полично.“[10]

Филмот се поврзува текстуално и метатекстуално со „реалниот свет“ на гледачот.[31][32] Критичарите забележале дека една верзија на Евелин - позната филмска ѕвезда за боречки вештини - е портрет на самата Јео,[32][33][34] дека искуството на Ке Хуј Куан како координатор на акробации се користи дигетски во сцените на борбите на Вејмонд[35] и дека трансформацијата на Џејмс Хонг во „позлобен, човек кој течно зборува англиски, макијавелистички стратег“ е паралелна со неговиот лик Ло Пан во Големата неволја во малата Кина (1986).[31][36]

Музика уреди

 
Експерименталниот бенд Son Lux ја состави партитурата на филмот.

Музичката партитура ја компонирал Сон Лукс, чии членови се Рајан Лот, Иан Чанг и Рафик Бхатија.[37] Даниелс побарале од нив да пристапат кон партитурата индивидуално, а не како бенд. Лот рекол: „Мислам дека целосната слика не само за тоа кои сме ние како бенд, туку и за тоа кои сме како поединци и што сме постигнале и местата на кои креативно сме отишле индивидуално, за нив значеше дека постои можност дека многу од овие звучни универзуми би можеле да бидат на дофат со ова конкретно трио“.[38]

На Сон Лукс му биле потребни две до три години да ја состави партитурата, која вклучува повеќе од сто музички знаци.[39] Саундтракот на албумот е составен од 49 песни и трае повеќе од два часа. Во него има неколку истакнати музичари,[40] меѓу кои Мицки, Дејвид Бирн, Андре 3000 свирејќи флејта, Ренди Њуман, Мозес Самни, Хајнал Пивник и yMusic.[41][42][8] Две песни - "This Is a Life" со Мицки и Бирн[43] и "Fence" со Самни - биле објавени како синглови на 4 и 14 март 2022 година.[44] Албумот бил објавен на 25 март и добил позитивна критика од критичарите.[45][46]

Филмот се појавува во неколку форми, и во аудио и во дијалог, на песната „ Девет дена“ од 2000 година „Апсолутно (Приказна за една девојка)“. Кога Даниелс се обратиле до вокалистот на Nine Days, Џон Хемпсон, за користење на песната, Хемпсон со ентузијазам се согласил да сними три алтернативни верзии на песната за употреба во филмот.[47][48]

Објава уреди

Проекција уреди

Сè насекаде одеднаш имал светска премиера на филмскиот фестивал South by Southwest на 11 март, 2022.[49] Имал ограничено прикажување во кината на 25 март, 2022,[50] проследено со национално издание на 8 април, во САД од А24.[51] На 30 март, 2022 година, филмот бил објавен во одредени кина IMAX во САД само за една вечер. Поради својата популарност, филмот се вратил во одбраните кина на IMAX уште една недела почнувајќи од април 29, 2022.[52][53] Филмот не бил објавен во повеќето делови на Блискиот Исток, вклучително и Саудиска Арабија и Кувајт, поради цензурата на ЛГБТ прашањата во тие земји.[54] Филмот бил објавен во Обединетото Кралство на 13 мај, 2022.[55] Филмот бил повторно прикажан во американските кина во јули 29, 2022 година, непроменет, но бил додаден вовед од Даниелс и осум минути повлекувања по заслугите.[56][57] Повторно бил објавен во американските кина на 27 јануари 2023 година на 1.400 екрани за да ги прослави своите номинации за Оскар.[58][59]

Домашни медиуми уреди

Филмот бил објавен на дигитални стриминг платформи на 7 јуни 2022 година и бил објавен на Blu-ray, DVD и Ultra HD Blu-ray на 5 јули 2022 година, од Lionsgate Home Entertainment.[60][61]

Прием уреди

Благајна уреди

Сè насекаде одеднаш заработил 72,9 милиони долари во САД и Канада и 34,5 милиони долари на други територии, вкупно 107,4 милиони долари ширум светот.

Во Соединетите Американски Држави и Канада, филмот заработил 509.600 долари од десет локации во првиот викенд. Неговото деби имало просек од 50.965 американски долари, втор најдобар од почетокот на пандемијата COVID-19 за издавање на платформа (зад Licorice Pizza ) и тогаш најдобар просек на отворањето на театарот во 2022 година.[62] Во вториот викенд, филмот заработил 1,1 милиони долари од 38 кина, завршувајќи на деветтото место на благајните.[63] Добил широка експанзија во третиот викенд, од 38 на 1.250 кина.[64][65] Заработил 6,1 милиони долари, завршувајќи на шестото место на благајните.[66][67] Играјќи во 2.220 кина следниот викенд, заработил 6,2 милиони долари, завршувајќи четврти.[68] Во својот шести викенд додал 5,5 милиони долари, од кои дел се припишувал на поширокото издание на IMAX по неговиот успех на касите до тој момент.[26] Додал 3,5 милиони долари во седмиот викенд,[69] и уште 3,3 милиони долари во својата осма.[70] До 21 мај заработил над 51 милиони долари, надминувајќи ги Uncut Gems (50 милиони долари) како филм со најголема заработка на А24 во земјата.[71] До 9 јуни заработил над 80 милиони долари, надминувајќи го Наследниот (79 милиони долари) како филм со најголема заработка на А24 на сите времиња.[72] Останал во првите десет на касите пред да се престане да се прикажува во својот шеснаесетти викенд (завршувајќи на 10 јули).[73] Филмот надминал 100 милиони долари ширум светот на 31 јули, што го прави првиот независен филм што некогаш бил објавен за време на пандемијата (и во историјата на А24).[2]

Надвор од Соединетите Држави, други територии со најголема заработка од 31 јули биле Обединетото Кралство (6,2 милиони долари), Канада (5,1 милиони долари), Австралија (4,5 милиони долари), Русија (2,4 милиони долари), Тајван (2,3 милиони долари), Мексико (2 милиони долари), Хонг Конг (1,7 милиони долари), Германија (1,5 милиони долари), и Холандија (1,1 милион долари).[2]

Критички осврт уреди

 
Мишел Јео добила универзално признание за нејзината изведба во филмот, при што многу критичари и гледачи ја нарекле најдобрата улога во нејзината кариера и и донела номинација за Оскар за најдобра женска улога.

На веб-страницата за агрегатор на рецензии Rotten Tomatoes, филмот има рејтинг од 95% врз основа на 374 критики, со просечна оцена од 8,6/10. Консензусот на веб-страницата гласи „Предводени од извонредната Мишел Јео, Сè Насекаде Одеднаш го исполнува својот наслов со стручно калибриран напад на сетилата“.[74] На 26 август, 2022 година, корисниците на Rotten Tomatoes го изгласале Сè Насекаде Одеднаш за „Најдобар филм на A24 на сите времиња“ во нивната A24 Showdown.[75] Метакритик, кој користи среден просек, на филмот му доделил оценка 81 од 100, врз основа на 54 критичари, што укажува на „универзално признание“.[76] Публиката анкетирана од PostTrak му дала 89% позитивна оценка, а 77% изјавиле дека дефинитивно би го препорачале.[66]

Дејвид Ерлих од IndieWire го нарекол филмот „оргијастично дело на генијалец на сладост“, пофалувајќи ја режијата и изведбите, особено оние на Јео.[77] Дејвид Руни од „Холивуд репортер“ го нарекол „френетично измислено сервирање на небото што е лудо имагинативно и честопати многу забавно“, давајќи комплименти за актерската екипа и партитурата, но сметал дека справувањето со основната тема на приказната е неодоливо.[78] Во нејзината рецензија за RogerEbert.com, Марја Е. Гејтс ја пофалила изведбата на Јео, пишувајќи „Јео е сидрото на филмот, со улога што го покажува нејзиниот широк спектар на таленти, од нејзините убави боречки вештини до нејзиниот врвен комичен тајминг до нејзините способности да се ископаат бескрајни длабочини на богати човечки емоции честопати само од поглед или реакција“.[79] Чарлс Брамеско, пишувајќи за Гардијан, ги пофалил Даниелс за конструирањето на „голем, елабориран, полиран и детален израз на визија“,[28] Ејми Николсон од Волстрит журнал напишала „Трае речиси повеќе од два и пол часа и амбициите на филмот се удвојуваат и повторно се удвојуваат, како да е петриско јадење преполно со најлудите идеи на г-дин Кван и г-дин Шајнерт“.

Во нејзината рецензија за Vanity Fair, Морин Рајан ја истакнала изведбата на Јео, пишувајќи „Јео ја надополнува Евелин со подвижни нијанси на меланхолија, жалење, решителност и растечка љубопитност“ и додала дека „ја прави нејзината прегратка на енергијата на оловниот карактер позитивно зафатена“.[80] Адам Нејман од The Ringer го нарекол филмот како „љубовно писмо до Јео“, додавајќи „Сè Насекаде Одеднаш е исклучително потресно, давајќи ѝ шанса на својата 59-годишна ѕвезда да ги свитка неочекуваните актерски мускули додека повторно го разгледува високото летање на борбената кореографија која ја направи глобална икона уште во 1990-тите“.[81] Во својата рецензија за Chicago Sun-Times, Џејк Којл напишал дека иако Насекаде Одеднаш „може да биде на граница на преоптоварување, филмот го дава ослободувачкото чувство на неограничена можност со кое ве остава исполнети, и во неговата бесплатна разиграност и во неговиот изненадувачки нежен портрет на егзистенцијален очај“.[82] Таша Робинсон од Polygon ја нарекла сцената на Евелин и Џој Ванг како карпи, а нивниот дијалог се појавува со превод на екранот и сето тоа додека се обидува да најде заеднички јазик, како една од најдобрите филмски сцени во 2022 година, велејќи: „...тоа е совршен момент. Како и многу EEAAO секвенци, се врти помеѓу емоциите на една пара. Но, тишината на моментот е од суштинско значење. Надвор од контекст, тоа е само чуден момент меѓу карпите. Но, во контекст на филмот, тоа е здив што очајно ѝ треба на публиката и на ликовите, а емоциите се толку зголемени што само глетката на карпата-Џој и карпата-Евелин кои споделуваат придружна смеа е неверојатно охрабрувачка и урнебесна.“[83]

Различните критики ги вклучуваат оние на Ричард Броди за „Њујоркер“, кој го отфрлил „Се насекаде“ како „болно цинична долгометражна режисерска ролна за филм на Марвел“.[84]

Њујорк Тајмс го именувал ликот Џобу Тупаки, кој го игра Хсу, еден од 93-те најстилски „луѓе“ во 2022 година.[85]

Признанија уреди

Сè Насекаде Одеднаш бил номиниран за 11 награди на Оскар,[86] 10 филмски награди на Британската академија (освојувајќи една),[87] 13 филмски награди од изборот на критичарите (освојувајќи пет)[88] и шест награди Златен глобус (освојувајќи две).[89] Бил прогласен за еден од најдобрите 10 филмови во 2022 година од страна на Националниот одбор за рецензија и Американскиот филмски институт.[90][91]

Филмот влегол во историјата со номинациите за Оскар во повеќе категории: Јео е првата Азијка номинирана во категоријата за најдобра актерка. Номинациите на Хонг Чау и Стефани Хсу во категоријата за најдобра споредна женска улога го одбележале првиот пат кога две азиски актерки биле номинирани во таа категорија во истата година. Номинациите на Јео, Чау, Хсу и Ке Hју Куан (за најдобра споредна машка улога) го одбележале првиот пат кога азиските актери биле номинирани во повеќе актерски категории во иста година. Џејми Ли Кертис и Стефани Хсу ја одбележале 14-тата и 15-тата изведба на ЛГБТК ликовите кои биле номинирани во категоријата за најдобра споредна женска улога.

Наводи уреди

  1. „Everything Everywhere All at Once“. BBFC.co.uk. Архивирано од изворникот May 21, 2022. Посетено на May 21, 2022. Cinema 140m 0s
  2. 2,0 2,1 2,2 Rubin, Rebecca (July 31, 2022). 'Everything Everywhere All at Once' Is A24's First Movie to Hit $100 Million Globally“. Variety (англиски). Архивирано од изворникот на July 31, 2022. Посетено на July 31, 2022.
  3. Buchanan, Kyle (October 21, 2022). Everything Everywhere, All Through Awards Season?“. The New York Times. Архивирано од изворникот на January 29, 2023. Посетено на January 25, 2023.
  4. Предлошка:Cite Box Office Mojo
  5. Предлошка:Cite The Numbers
  6. 6,0 6,1 Scott, A. O. (March 24, 2022). 'Everything Everywhere All at Once' Review: It's Messy, and Glorious“. The New York Times. Архивирано од изворникот на April 18, 2022. Посетено на April 18, 2022.
  7. Goh, Clement (April 14, 2022). „Everything Everywhere All at Once (2022) Review“. CGMagazine. Архивирано од изворникот на April 17, 2022. Посетено на April 23, 2022.
  8. 8,0 8,1 Krol, Charlotte (February 24, 2022). „André 3000, Mitski and more to feature on 'Everything Everywhere All at Once' soundtrack“. NME. Архивирано од изворникот на April 10, 2022. Посетено на April 10, 2022.
  9. Robinson, Tasha (April 9, 2022). „The best Easter egg in Everything Everywhere All At Once is a secret director's cameo“. Polygon. Архивирано од изворникот на May 14, 2022. Посетено на May 14, 2022.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 10,8 Lee, Chris (April 13, 2022). „Daniels Unpack the Everything Bagel of Influences Behind Everything Everywhere All at Once“. Vulture. Архивирано од изворникот на April 16, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  11. Pasternack, Alex (April 7, 2022). 'Everything Everywhere All at Once' is a mesmerizing ode to our chaos“. Fast Company (англиски). Архивирано од изворникот на April 11, 2022. Посетено на April 11, 2022.
  12. Bergeson, Samantha (2022-03-15). „Michelle Yeoh's Role in 'Everything Everywhere All at Once' Was Originally Written for Jackie Chan“. IndieWire (англиски). Архивирано од изворникот на April 24, 2022. Посетено на 2022-04-11.
  13. Smart, Jack (April 13, 2022). „Michelle Yeoh on the roller coaster ride of Everything Everywhere All at Once“. The A.V. Club. Архивирано од изворникот на April 17, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  14. 14,0 14,1 Radulovic, Petrana (April 11, 2022). „Michelle Yeoh's personal guide to Everything Everywhere All at Once's vast multiverse“. Polygon. Архивирано од изворникот на April 17, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  15. Galuppo, Mia (August 30, 2018). „Michelle Yeoh, Awkwafina in Talks for Film From 'Swiss Army Man' Directors“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на April 11, 2021. Посетено на August 30, 2018.
  16. Празен навод (help)
  17. Mike Fleming Jr. (January 22, 2020). „A24 Reunites With 'Swiss Army Man' Directors; Finance & Distribute AGBO's 'Everything Everywhere All at Once'. Deadline. Архивирано од изворникот на September 14, 2021. Посетено на January 23, 2020.
  18. Wong, Stevie (December 2, 2022). 'Everything Everywhere All At Once' Star Ke Huy Quan On Getting A Second Chance To Pursue His Dream: "I'm Always Grateful". Deadline. Архивирано од изворникот на December 12, 2022. Посетено на January 11, 2023.
  19. Feinberg, Scott (January 10, 2023). „Austin Butler, Colin Farrell, Brendan Fraser, Jeremy Pope, Ke Huy Quan, Adam Sandler and THR's Actor Roundtable“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на January 10, 2023. Посетено на January 10, 2023.
  20. Fleming, Mike Jr. (January 22, 2020). „A24 Reunites With 'Swiss Army Man' Directors; Finance & Distribute AGBO's 'Everything Everywhere All At Once'. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на September 14, 2021. Посетено на January 22, 2020.
  21. Weintraub, Steve (2022-04-12). „James Hong, Stephanie Hsu, and Ke Huy Quan on 'Everything Everywhere All at Once' and How the Film is Modern Art“. Collider (англиски). Архивирано од изворникот на December 6, 2022. Посетено на 2022-12-06.
  22. Buchanan, Kyle (2022-10-12). „Under the Skin of Jamie Lee Curtis“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Архивирано од изворникот на October 13, 2022. Посетено на 2022-10-13.
  23. 23,0 23,1 Hunt, A. E. (2022-12-15). „Kept in Sync: Paul Rogers on Editing Everything Everywhere All At Once | Filmmaker Magazine“. Filmmaker Magazine | Publication with a focus on independent film, offering articles, links, and resources. (англиски). Посетено на 2023-02-21.
  24. Mahale, Jenna. „An interview with Everything Everywhere All At Once stars Stephanie Hsu, Ke Huy Quan and the Daniels“. i-d.vice.com (англиски). Архивирано од изворникот на December 6, 2022. Посетено на 2022-12-06.
  25. D'Alessandro, Anthony (April 21, 2022). 'Everything Everywhere All At Once' Crosses $20M & Puts Arthouses Back On The Rails As Daniels' Pic Looks To Become 4th-Highest For A24“. Deadline. Архивирано од изворникот на April 23, 2022. Посетено на April 23, 2022.
  26. 26,0 26,1 Rubin, Rebecca (2022-05-01). „A24's Everything Everywhere All at Once Hits Impressive Box Office Milestone“. Variety (англиски). Архивирано од изворникот на May 1, 2022. Посетено на 2022-05-01.
  27. „Everything Everywhere All At Once Easter Eggs & References“. ScreenRant. April 9, 2022. Архивирано од изворникот на May 9, 2022. Посетено на May 9, 2022.
  28. 28,0 28,1 Bramesco, Charles (March 22, 2022). Everything Everywhere All At Once review – ambitious, exhausting trip to the multiverse“. The Guardian. Архивирано од изворникот на June 15, 2022. Посетено на April 8, 2022.
  29. Cheng, Anne Anlin (4 May 2022). 'Everything Everywhere All at Once' is a deeply Asian American film“. Washington Post. Посетено на 6 June 2022.
  30. 30,0 30,1 Worthington, Clint (March 24, 2022). „Everything Everywhere All At Once Is A Lot, and That's a Good Thing: Review“. Consequence. Архивирано од изворникот на April 18, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  31. 31,0 31,1 „Everything Everywhere All at Once“. Encyclopedia of Science Fiction. Архивирано од изворникот на May 4, 2022. Посетено на May 3, 2022.
  32. 32,0 32,1 Празен навод (help)
  33. „How Michelle Yeoh Took Jackie Chan's Role“. The New York Times. April 12, 2022. Архивирано од изворникот на May 3, 2022. Посетено на May 3, 2022.
  34. Nayman, Adam (March 28, 2022). „It's Right There in the Title“. The Ringer. Архивирано од изворникот на June 4, 2022. Посетено на May 3, 2022.
  35. Ito, Robert (April 5, 2022). „Ke Huy Quan: From Short Round to Romantic Lead in Just Four Long Decades“. The New York Times. Архивирано од изворникот на May 3, 2022. Посетено на May 3, 2022.
  36. Radulovic, Petrana (April 7, 2022). „The one role out of more than 500 that's stuck with James Hong“. Polygon. Архивирано од изворникот на May 2, 2022. Посетено на May 3, 2022.
  37. „Son Lux Scoring Daniel Kwan's & Daniel Scheinert's Everything Everywhere All at Once. Film Music Reporter. January 3, 2022. Архивирано од изворникот на January 4, 2022. Посетено на January 6, 2022.
  38. „How Son Lux Crafted the Eclectic and Expansive Score for 'Everything Everywhere All At Once'. Consequence (англиски). 2022-04-07. Архивирано од изворникот на May 22, 2022. Посетено на 2022-05-22.
  39. Giroux, Jack (2022-04-08). „Everything Everywhere All At Once Composers Son Lux On Their Epic, 49-Track Score [Interview]“. SlashFilm.com (англиски). Архивирано од изворникот на May 22, 2022. Посетено на 2022-05-22.
  40. „Moses Sumney, Son Lux collaborate on new single 'Fence' for A24's 'Everything Everywhere All At Once'. Indie88 (англиски). 2022-03-22. Архивирано од изворникот на May 26, 2022. Посетено на 2022-05-22.
  41. „Let's Talk About "Everything Everywhere All At Once": An Interview with Son Lux“. Passion of the Weiss. 2022-05-13. Архивирано од изворникот на December 9, 2022. Посетено на 2022-12-09.
  42. Hatfield, Amanda (February 23, 2022). „Mitski, David Byrne, Andre 3000 & more feature on Son Lux's Everything Everywhere All at Once score“. BrooklynVegan. Архивирано од изворникот на February 23, 2022. Посетено на February 23, 2022.
  43. „Everything Everywhere All at Once Release the 1st Single of the Film's Spellbinding Soundtrack“. The Illuminerdi (англиски). 2022-03-04. Архивирано од изворникот на May 22, 2022. Посетено на 2022-05-22.
  44. Празен навод (help)
  45. „Everything Everywhere All at Once (Original Motion Picture Soundtrack)“. Amazon.com. Архивирано од изворникот на April 17, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  46. Dutta, Debopriyaa (2022-03-25). „The Everything Everywhere All At Once Soundtrack Is Streaming Now For Your Multiversal Needs“. SlashFilm.com (англиски). Архивирано од изворникот на May 26, 2022. Посетено на 2022-05-22.
  47. Briscuso, Lex (April 8, 2022). „A 2000s One-Hit Wonder Became A Vital Part Of Everything Everywhere All At Once“. Slash Film. Архивирано од изворникот на April 17, 2022. Посетено на April 17, 2022.
  48. Puchko, Kristy (2022-04-06). „How a one-hit wonder became absolutely crucial to 'Everything Everywhere All At Once'. Mashable (англиски). Архивирано од изворникот на December 24, 2022. Посетено на 2022-06-24.
  49. Grobar, Matt (2021-12-08). 'Everything Everywhere All At Once': SXSW Sets Daniel Kwan and Daniel Scheinert's A24 Pic As Opening Night Film“. Deadline (англиски). Архивирано од изворникот на December 8, 2021. Посетено на 2021-12-08.
  50. Gerber, Jamie (December 17, 2021). „Everything Everywhere All At Once: Release Date, Cast, And More“. /Film. Архивирано од изворникот на January 2, 2022. Посетено на January 1, 2022.
  51. Goldsmith, Jill (March 27, 2022). 'Everything Everywhere All Once' Blasts Off With Record Opening For A24 – Specialty Box Office“. Deadline. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на January 12, 2023. Посетено на April 14, 2022.
  52. „The expansive Everything Everywhere All at Once is coming back to IMAX“. The A.V. Club. April 29, 2022. Архивирано од изворникот на April 30, 2022. Посетено на April 30, 2022.
  53. „Friday Box Office: 'Everything, Everywhere' Drops 0%, Tops $30 Million“. Forbes. Архивирано од изворникот на April 30, 2022. Посетено на April 30, 2022.
  54. Wiseman, Andreas (2022-05-05). 'Everything Everywhere All At Once'... Except In Parts Of The Middle East Where The Movie Has Been Banned“. Deadline (англиски). Архивирано од изворникот на May 8, 2022. Посетено на 2022-05-08.
  55. Stolworthy, Jacob (19 April 2022). „The best-reviewed film of 2022 so far finally gets UK release date“. The Independent (англиски). Архивирано од изворникот на May 10, 2022. Посетено на 10 May 2022.
  56. D'Alessandro, Anthony (July 20, 2022). Everything Everywhere All At Once Getting Theatrical Re-Release With Eight Extra Minutes“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на July 20, 2022. Посетено на July 20, 2022.
  57. „Back in 800 U.S. theaters next weekend! It's pretty fun in a theater. Just be clear: it's the same movie. Same edit. But if you stay through the credits y'all get some good old fashioned bloopers and outtakes like a classic Hong Kong flick“. Twitter (англиски). 2022-05-20. Архивирано од изворникот на July 25, 2022. Посетено на 2022-07-25.
  58. „Oscar Nominees 'To Leslie' + 'Banshees of Inisherin' Back in Theaters | FirstShowing.net“. January 26, 2023.
  59. 'Everything Everywhere All at Once' Returns to Theaters to Celebrate Oscar Nominations“. Collider. January 26, 2023.
  60. Everything Everywhere All At Once on iTunes (англиски), 2022-04-08, Архивирано од изворникот на May 17, 2022, Посетено на 2022-05-17
  61. „Everything Everywhere All at Once Blu-ray“. Blu-ray. Архивирано од изворникот на May 10, 2022. Посетено на May 11, 2022.
  62. D'Alessandro, Anthony (March 27, 2022). The Lost City Seeing Record Pandemic Opening For Female Driven Comedy With $31M“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на March 27, 2022. Посетено на March 27, 2022.
  63. „Domestic 2022 Weekend 13“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на April 5, 2022. Посетено на April 5, 2022.
  64. D'Alessandro, Anthony (April 6, 2022). Sonic The Hedgehog 2 To Keep Spring Thing Going With $50M+ Start – Box Office Preview“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на April 6, 2022. Посетено на April 6, 2022.
  65. Robbins, Shawn (April 6, 2022). „Weekend Box Office Forecast: Sonic the Hedgehog 2 May Break Out as Ambulance and Everything Everywhere All at Once Counter-Program“. Boxoffice Pro. Архивирано од изворникот на April 6, 2022. Посетено на April 6, 2022.
  66. 66,0 66,1 D'Alessandro, Anthony (April 10, 2022). Sonic The Hedgehog 2 Beats Weekend Opening Of First Movie With $71M; What Ambulance Misfire Means For Action Pics Today – Sunday AM Box Office Update“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на April 10, 2022. Посетено на April 10, 2022.
  67. „Domestic 2022 Weekend 14“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на April 11, 2022. Посетено на April 12, 2022.
  68. „Domestic 2022 Weekend 15“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на April 19, 2022. Посетено на April 19, 2022.
  69. „Domestic 2022 Weekend 18“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на May 10, 2022. Посетено на May 10, 2022.
  70. „Domestic 2022 Weekend 19“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на May 18, 2022. Посетено на May 17, 2022.
  71. D'Alessandro, Anthony (2022-05-20). 'Everything Everywhere All At Once' Knocking Out 'Uncut Gems' To Become A24's Highest Grossing Movie Ever At Domestic Box Office With $50M+“. Deadline (англиски). Архивирано од изворникот на May 21, 2022. Посетено на 2022-05-21.
  72. D'Alessandro, Anthony (2022-06-10). 'Everything Everywhere All At Once' Becomes A24's Highest Grossing Movie Of All-Time At Global Box Office“. Deadline (англиски). Архивирано од изворникот на July 29, 2022. Посетено на 2022-06-10.
  73. „Everything Everywhere All at Once: Domestic Weekend“. Box Office Mojo. Архивирано од изворникот на June 23, 2022. Посетено на July 6, 2022.
  74. „Everything Everywhere All at Once“. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Архивирано од изворникот на May 22, 2022. Посетено на February 18, 2023.
  75. „EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE WINS THE A24 SHOWDOWN“. Rotten Tomatoes (англиски). Архивирано од изворникот на August 28, 2022. Посетено на 2022-08-26.
  76. „Everything Everywhere All at Once Reviews“. Metacritic. Red Ventures. Архивирано од изворникот на April 21, 2022. Посетено на June 3, 2022.
  77. Ehrlich, David (2022-03-12). 'Everything Everywhere All at Once' Review: 'The Matrix' Meets the Multiverse in Daniels' Instant Classic“ (англиски). IndieWire. Архивирано од изворникот на March 13, 2022. Посетено на 2022-04-08.
  78. Rooney, David (2022-03-12). „Michelle Yeoh in 'Everything Everywhere All at Once': Film Review | SXSW 2022“. The Hollywood Reporter (англиски). Архивирано од изворникот на March 16, 2022. Посетено на 2022-04-08.
  79. Gates, Marya E. (March 12, 2022). „Everything Everywhere All at Once movie review (2022)“ (англиски). RogerEbert.com. Архивирано од изворникот на May 31, 2022. Посетено на 2022-04-08.
  80. Празен навод (help)
  81. Nayman, Adam (2022-03-28). 'Everything Everywhere All at Once' Fulfills the Promise of Its Title“. The Ringer (англиски). Архивирано од изворникот на June 4, 2022. Посетено на 2022-04-10.
  82. 'Everything Everywhere All at Once' a playful skip through the multiverses of hot-dog fingers and cooking raccoons“. Chicago Sun-Times (англиски). 2022-03-30. Архивирано од изворникот на May 31, 2022. Посетено на 2022-04-10.
  83. „The best movie scenes of 2022“. Polygon. December 27, 2022.
  84. Празен навод (help)
  85. Desk, The Styles (2022-12-11). „Styles's 93 Most Stylish 'People' of 2022“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Архивирано од изворникот на December 12, 2022. Посетено на 2022-12-12.
  86. Holmes, Linda (2023-01-24). „5 takeaways from the Oscar nominations“. National Public Radio. Посетено на 2023-01-24.
  87. Ravindran, Manori; Yossman, K. J. (February 19, 2023). All Quiet on the Western Front Dominates BAFTA Awards With Record-Breaking Seven Wins“. Variety. Архивирано од изворникот на February 19, 2023. Посетено на February 20, 2023.
  88. Nordyke, Kimberly (January 15, 2023). „Critics Choice Awards: Full List of Winners“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на January 16, 2023. Посетено на January 16, 2023.
  89. Nordyke, Kimberly (January 10, 2023). „Golden Globes: Full List of Winners“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на January 11, 2023. Посетено на January 11, 2023.
  90. Davis, Clayton; Moreau, Jordan (December 8, 2022). Top Gun: Maverick Named Best Picture by National Board of Review“. Variety. Архивирано од изворникот на December 8, 2022. Посетено на December 14, 2022.
  91. Lewis, Hilary (December 9, 2022). „AFI Best Film, TV Shows of 2022 Include Avatar Sequel, Women Talking, The Bear and Mo. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на December 9, 2022. Посетено на February 13, 2023.

Надворешни врски уреди

|group11 = 2020-ти |list11 = Земја на номадите (2020) • CODA (2021) • Сè насекаде одеднаш (2022) }} </noinclude>