Yamaha е мултинационална корпорација заснована во Јапонија која произведува музички инструменти, мотори, компјутерски производи, и др.

Yamaha Corporation Kurosawa
ISINJP3942600002 Уреди на Википодатоците
ДејностConglomerate
Основано12 октомври, 1887
Седиште,
Јапонија
ПроизводиМузички инструменти, Аудио/Видео, Електроника , ATV, Мотори
Доход 7.4 билиони US$ (2003)
Оперативен доход
900 милиони US$ (2005)
Нето-доход
149 милиони US$ (2003)
Вработени
23,500 (3/2003)
Мреж. местоwww.yamaha.com