W8 мотор е осум цилиндричен алтернативен мотор со W-конгифурација, или два V4 моторни блока, поврзани со едно коленесто вратило.

W8 мотор на Фолксваген Пасат

Фолксвагеновиот W8 мотор е заснован на нивниот VR6 мотор. Овој мотор е искористен во Фолксваген Пасат од 2001 до 2005, но со лоша побарувачка. Редизајнот во 2006 со реориентација на моторот, повеќе нема W8, туку голем 3.6 литарски VR6 мотор.

Конфигурација на клипни мотори
Линеарни Единечен, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 14
V 2, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 24
Боксер 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16
W 8, 12, 16, 18
Други линиски Н, VR, Спротивставен, U (Квадратен), Х
Други Кружен, Вртежен, Бесклипен (Ванкелов)