Vladayska (Владайска река, Vladayska reka) е река во Бугарија, притока на Perlovska.

Реката тече од slopes на Cherni Vrah на планината Витоша, поминувајќи го Torfeno Branishte Nature Reserve, додека submerging се под Zlatnite Mostove Stone River, свртувајќи се кон североисток кај село Vladaya од каде што реката го добила името, влегувајќи во долината Sofia Valley via Vladaya, и кон градот Софија за во Perlovska (притока на Искар) во неговите североисточни предградија.