Vagococcus е род на Грам-позитивни бактерии. Тие се немотилни коки, кои не се формираат ендоспори.[1]

Историја

уреди

Првиот вид од овој род, Vagococcus-luvialis, беше изолиран од пилешки фекалии во 1974 година. Меѓутоа, родот не беше признаен како посебен сѐ до 1989 година.

Наводи

уреди
  1. Wang L; Cui YS; Kwon CS; Lee ST; Lee JS; Im WT (2011). „Vagococcus acidifermentans sp. nov., isolated from an acideogenic fermentation bioreactor“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 61: 1123–1126. doi:10.1099/ijs.0.022087-0. PMID 20543153.

Надворешни врски

уреди