UTC+05:30 - ознака за временското отстапување од UTC од +05:30. Ова време се користи во Индија[1] и Шри Ланка.[2] Тоа е пет и пол часа пред координираното универзално време.

UTC+05:30 2008 година: сина (декември), портокалова (јуни), жолта (цела година), светло сина (морски области)

Околу 1,4 милијарди луѓе живеат во оваа временска зона, што ја прави втора по бројност по UTC+08:00 часот .

Како стандардно време (цела година)Уреди

Големи градови: Делхи, Мумбаиј, Колката, Ченај, Коломбо

Јужна АзијаУреди

  •   Индија – Индиско стандардно време
  •   Шри Ланка – Шриланканско стандардно време

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „India time“. 24timezones.com. Посетено на 10 ноември 2020.
  2. „Sri Lanka Time“. 24timezones.com. Посетено на 10 ноември 2020.