SMALL, Small Machine Algol како јазик, е програмски јазик развиен од д-р Невил Браунли од Универзитетот Окленд .

Историја уреди

Целта на јазикот била да им се овозможи на луѓето да пишуваат код сличен на ALGOL - кој се одвивал на мала машина. Исто така, се вклучува и стринг, типот за полесна манипулација со текстот.

SMALL се користел опширно од 1980 до 1985 година на Универзитетот во Окланд, како програмска настава, како и за некои внатрешни проекти. Првично била напишана да работи на главната рамка на Burroughs Corporation B6700 во Фортран IV, потоа повторно напишана во SMALL и пренесена на DEC PDP-10 архитектура (на оперативниот систем TOPS-10 ) и IBM S360 архитектура (на оперативниот систем VM / CMS ) .

Околу 1985 година, SMALL имал некои објектно-ориентирани одлики додадени за да се справи со структури (кои биле исчезнати од почетокот на јазикот), и да се формализираат операции за манипулација со податотеки.

Поврзано уреди

Наводи уреди