Proteus mirabilis
Proteus mirabilis 01.jpg
P. mirabilis on an XLD agar plate.
Научна класификација
Царство: Bacteria
Колено: Proteobacteria
Класа: Gammaproteobacteria
Ред: Enterobacterales
Семејство: Morganellaceae
Род: Proteus
Вид: P. mirabilis
Биномен назив
Proteus mirabilis
Hauser 1885

Proteus mirabilis е Грам-негативна, факултативно анаеробна бактерија. P. mirabilis е предизвикувач на 90% од сите Proteus инфекции кај луѓето. Proteus mirabilis е најчесто поврзувана со инфекции на уринарниот тракт, особено кај комплицирани или катетер-асоцирани уринарни инфекции.[1]

НаводиУреди

  1. Chen, Chi-Yu; Chen, Yen-Hsu; Lu, Po-Liang; Lin, Wei-Ru; Chen, Tun-Chieh; Lin, Chun-Yu (2012). „Proteus mirabilis urinary tract infection and bacteremia: Risk factors, clinical presentation, and outcomes“. Journal of Microbiology, Immunology and Infection (англиски). 45 (3): 228–236. doi:10.1016/j.jmii.2011.11.007. PMID 22572004.