Златна папрат

вид растение
(Пренасочено од Asplenium ceterach)

Златна папрат (науч. Asplenium ceterach, syn. Ceterach officinarum) — вид папрат од семејството на слезенките (Aspleniaceae). Се одликува со краток ризом кој продолжува со неколку зелени перјаници.

Златна папрат
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
Оддел: Папрат
Ред: Слаткопапратовидни
Семејство: Слезенки
Род: Слезенка
Вид: Златна папрат
Научен назив
Asplenium ceterach
L.[2]
Синоними

Ceterach officinarum Willd.

Овие папрати се застапени во Западна и Средна Европа, вклучувајќи го и Средоземниот регион. Папратот расте на карпи и малтер од камен и тули.

Традиционални начини на употреба уреди

Тој се користи за правење на инфузии како диуретик.

Услови за растење уреди

Папратот расте на карпести ѕидови, особено во алкални предели. Може да расте и до 2.700 м.н.в, исто така расте и на планински места, каде што обично се појавува на сончеви предели.

За разлика од другите папрати, овој вид на прапрат расте во сончеви предели и ако може да расте и без сонце доколку има влажност.

Наводи уреди

  1. Christenhusz, M., Bento Elias, R., Dyer, R., Ivanenko, Y., Rouhan, G., Rumsey, F. & Väre, H. (2016). Asplenium ceterach. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T83470465A83470575. Посетено на 31 мај 2021. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Asplenium ceterach. Информативна мрежа за гермоплазмени ресурси. Служба за земојоделско истражување, Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 14 декември 2010. (англиски)
  • Carrión Vilches, Miguel Ángel (2000). Helechos de la Región de Murcia. ISBN 84-699-3093-1.