486958 Arrokoth (2014 MU69) — класичен објект во Кајперовиот Појас и таргет на сондата Нови Хоризонти, избран во август 2015 за прелет на 1 јануари 2019.[1] После четири промени на курсот на 22, 25, 28 октомври и 4 ноември, Нови Хоризонти сега е упатен кон 2014 MU69,[2][3] за кој се проценува дека има пречник од 45 км.

486958 Арокот
Откривање
ОткривачХабл
Откриено26 јуни 2014
Ознаки
ЦМП-ознака2014 MU69

Името 2014 MU69 е привремена ознака и покажува дека тој е 1745-ти објект откриен помеѓу 16 и 30 јуни 2014 г.

Наводи

уреди
  1. Barnett, Amanda (28 August 2015). „Pluto probe gets new assignment“. CNN. Посетено на 7 October 2015.
  2. Dunn, Marcia (22 October 2015). „NASA's New Horizons on new post-Pluto mission“. AP News. Посетено на 25 October 2015.
  3. „NASA's New Horizons Completes Record-Setting Kuiper Belt Targeting Maneuvers“. New Horizons Team. 5 November 2015. Посетено на 6 November 2015.