100 партии е шаховска книга, дело на познатиот естонски и советски велемајстор и автор Паул Керес. Делото е напишано во 1966 година и претставува збирка од 100 впечатливи и поучни партии одиграни од страна на авторот во период од 35 години (1929-1964) од неговата шаховска кариера. Преку согледувањето на анализираните партии, читателот е во можност во голем дел да се запознае со стилот на игра и придонесот во шахот на авторот. Книгата е напишана на руски јазик.

100 партии
Керес 100 партии.jpg
Корица на книгата
АвторПаул Керес
Наслов на
оригиналот
100 партии
ЗемјаСССР СССР
Јазикруски

СодржинаУреди

Со оглед на местото кое го зазема авторот, ова дело можеби е една и од најдобрите збирки на шаховски партии на сите времиња. Во својата содржина, тоа изобилува со убавина на шаховските замисли, оригиналност и креативност, кои Керес ги имал при одигрувањето на анализираните партии. Делото опфаќа 35-годишен период (1929-1964) кој е поделен во 12 поглавја, кои следуваат по предговорот и пораката на авторот:

 • I - Првите натпреварувања (1929-1935)
 • II - Првите меѓународни успеси (1935-1937)
 • III - На патот кон звањето велемајстор (1937-1938)
 • IV - Предвоени години (1939-1941)
 • V - Две партии во воените години (1942-1944)
 • VI - Пред светското првенство (1945-1947)
 • VII - Светското првенство и турнири (1948-1950)
 • VIII - Туирнири и успеси (1950-1952)
 • IX - Турнири и успеси (1952-1955)
 • X - Повторно во борба за светското првенство
 • XI - Турнирии успеси (1957-1960)
 • XII - Успеси во последните години (1961-1964)

На крајот од содржината дадени се и список на резултати (хронолошки редослед), како и список на противници во анализираните 100 партии (азбучен редослед) и список на отворања играни во партиите.

Стил на пишувањеУреди

Како и одличниот хронолошки распоред на содржината на делото, така и квалитетот е на високо ниво. Секоја партија е подетално анлизирана, најзначајните моменти се претставени на дијаграми, а преку секоја партија авторот на висок стил ја опишува и играта на противникот.

Надворешни врскиУреди