Шункасвинско месо, кое е зачувано со солење, чадење или со влажна постапка.[1] Традиционално е направена само од задната нога на свињата.[2] Шунката се прави низ целиот свет, вклучувајќи голем број на специјалитети, како што се Вестфалија шунка и некои сорти на шпански шунки. Технички, „шунката“ е производ кој е механички произведен.

Чадена шунка

Методи

уреди

Шунката се произведува од свинско месо и ароми, што се подложува на солење, чадење и влажна постапка. Покрај солта се ставаат и ароматични конзерванси како што се црн бибер и шафран.

Наводи

уреди
  1. „Red and processed meats and cancer prevention“. World Cancer Research Fund. Архивирано од изворникот на 2014-07-15. Посетено на 2018-01-24.
  2. "Bacon: Bacon and Ham Curing" in Chambers's Encyclopædia. London: George Newnes, 1961, Vol. 2, p. 39.