Свинското месо е месо од свињи, обично заклани меѓу 6 месеци и една година старост. Најпопуларно месо во светот, се јаде свежо во разни големини и преработено, вклучувајќи ги кременадлите и колбасите или чадено за шунка, сланина, сушени колбаси или други производи. Затоа што свињите можат да се заразени со паразитската болест трихиноза, свежото свинско месо мора да се вари до температура од 71 °C за да се уништи паразитот. Свинското месо е забрането со религиозни закони на исламот и на јудаизамот.[1]

Прасе на ражен

Хранлива вредност уреди

Свинско, свежо, слабина, цело,
одделени парчиња месо од маст,
зготвено, сверено
Хранлива вредност на 100 г
Енергија1,013 kJ (242 kcal)
0,00 g
Шеќери0,00 g
Влакна0,0 g
27.92 g
Заситени5,230 g
Мононезаситени6,190 g
Полинезаситени1.200 g
13,32 g
Триптофан0,338 g
Треонин1,234 g
Изолеуцин1,260 g
Леуцин2,177 g
Лизин2,446 g
Метионин0,712 g
Цистин0,344 g
Фенилаланин1,086 g
Тирозин0,936 g
Валин1,473 g
Аргинин1,723 g
Хистидин1,067 g
Аланин1,603 g
Аспараг. кис.2,512 g
Глутам. кис.4,215 g
Глицин1,409 g
Пролин1,158 g
Серин1,128 g
Витамини
Витамин Б6
(36 %)
0,464 мг
Витамин Б12
(29 %)
0,70 μг
Холин
(19 %)
93,9 мг
Витамин Ц
(1 %)
0,6 мг
Витамин Д
(9 %)
53 МЕ
Минерали
Калциум
(2 %)
19 мг
Бакар
(4 %)
0,073 мг
Железо
(7 %)
0,87 мг
Магнезиум
(8 %)
28 мг
Фосфор
(35 %)
246 мг
Калиум
(9 %)
423 мг
Натриум
(4 %)
62 мг
Цинк
(25 %)
2,39 мг
Други состојки
Вода57,87 g
Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA

Наводи уреди

  1. Британика Енциклопедиски речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 8, стр. 181