Штраусфурт (општинска заедница)

општинска заедница во Германија

Штраусфурт (германски: Straußfurt) — општинска заедница во округот Земерда, во Тирингија, Германија. Седиштето на општинската заедница е во Штраусфурт.

Општинската заедница Штраусфурт се состои од следниве општини:

  1. Ганглофземерн
  2. Хаслебен
  3. Хеншлебен
  4. Ритнордхаузен
  5. Шверштет
  6. Штраусфурт
  7. Вернингсхаузен
  8. Вундерслебен

Координати: 51°10′01″ N; 10°58′59″ E / 51.167° N; 10.983° E / 51.167; 10.983