Шарл-Франсоа Добињи

Шарл-Франсоа Добињи (Париз, 15.февруари 1871 - 19 февруари 1878) бил француски сликар и гарфичар. Неговите први дела поврзани се со минијатурно сликарство и декорација на ентериерот. Исто така бил и илустратор и рестауратор.

Шарл-Франсоа Добињи
Charles francois daubigny.jpg
Националностфранцузин
Познат(а) посликар, графичар, уметник

Најзначаен е по своите пејсажи со кои работи од 1838 година на во Парискиот салон. Бил следбеникна Барбизноската школа. Го негувал сликарството под ведро небо. На неговите пејсажи застапени се ведри тонови. Од 1860 година се повеќе се запазува рејефната структура. Неговото сликарство завршило со големо влијание на имресионарни сликари и тоа посебно на Клод Моне и Писаро. Бил голем пријател на Короа.