Шареница или ирис е предниот обоен дел на окото околу зеницата. Бојата на ирисот ја дава бојата на окото. Шареницата го сочинува предниот дел на средната (садовна) обвивка на окото.

Шареница
Human Iris JD052007.jpg
Ирисот е синиот регион во окото.
Назнаки
MeSHA09.371.894.513
TAA15.2.03.020
FMAFMA:58235