Шараф – вид шут на голот во ракометот.

Напаѓачот ја фрла топката во една насока со такво ефе така што откога ќе падне на земја ја менува насоката. На овој начин топката го заобиколува голманот. Ваквите удари бараат големо мајсторство, па публиката ги цени и ги наградува со аплауз.

Надворешни врски уреди