Човек со секира

Човек со секира ― слика масло на платно од Пол Гоген насликана во 1891, а сега се наоѓа во швајцарска приватна збирка.[1] Студија за неа има сега во Ликовниот институт Чикаго.[2]

Paul Gauguin 029.jpg

ПоврзаноУреди

наводиУреди

  1. Daniel S. Brown, 'Chopping Wood: "Primitive" Masculinity in Gauguin's Man With an Axe, Matamoe and Noa Noa' Архивирано 2 август 2019 г., Nineteenth-Century Gender Studies Issue 3.3 (Winter 2007)
  2. „Catalogue entry“.