Во честичната физика, чарџино е хипотетична честица која се однесува на масата eigenstates на наелектризиран суперпартнер, т.e. било кој нов електрично наелектризиран фермион (со спин 1/2) предвиден од суперсиметрија.[1] Тие се линеарни комбинации на наелектризираниот вино и наелектризираниот хигсини. Има два чарџини што се фермиони и се електрично наелектризирани, кои се типично обележани со
C±
1
(најлесната) и Грешка: нема зададено симбол (најтешката) иако понекогаш и се користи кога се однесува на чарџини, кога се користи кога се однесува на неутрината. Потешкиот чарџино може да се распадне преку неутралниот Z бозон во полесниот чарџино. Двата можат да се распаднат преку наелектризиран W бозон во неутралино:

Грешка: нема зададено симбол →
C±
1
+
Z0
Грешка: нема зададено симбол →
0
2
+
W±

C±
1

0
1
+
W±

Наводи уреди

  1. M.Binder, U.Blumenschein, V.Buescher, M.Hohlfeld and A.Yurkewicz. „Search for Supersymmetry via Associated Production of Charginos and Neutralinos in Final States with Three Leptons“. Fermi National Accelerator Laboratory. www-d0.fnal.gov. Посетено на 28 April 2016.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)