Чарлс Спирман

Чарлс Едвард Спирман, FRS[1][2] (10 Септември 1863 - 17 Септември, 1945) бил англиски психолог познат за работа во статистика, како пионер на фактор анализа, како и за коефициентот на Спирнам за ранг корелација. Тој, исто така, направли плодотворна работа на модели за човековата интелигенција, вклучувајќи ја и неговата теорија дека различни когнитивни тест резултати одразуваат еден општ интелигенциски фактор[3] и кој го сковал терминот г фактор.[4]

Спирман.gif

ЖивотописУреди

Спирман имаше една необична позадина за психолог. Во неговото детство тој беше амбициозен да следи академска кариера. Тој прв се приклучи на армијата како редовен офицер на инженери во британската армија.[5] After По 15 години тој поднесе оставка за да учи за д-р во експериментална психологија. Во Велика Британија, психологија генерално се гледа како гранка нафилозофијата и Спирман одбрал да ја проучува во Лајпциг под Вилхелм Вунд, бидејќи Спирман немаше конвенционални квалификации и Лајпциг имал либерални влезни барања. Таму тој се сретна со Кругер и Вирт, и двајцата на кој тој им се восхитува.[5] Тој започна во 1897 година, и по некој прекин (тој беше повикан во армијата за време на Јужноафриканската војна) ја добил својата диплома во 1906 година. Тој веќе ја објави својата плодотворна хартија на фактор анализа на интелигенција (1904). Спирман го сретна и импресионира психологот Вилијам Мекдугал кој нареди за Спирман да го заменат, кога тој го напуштил своето место во Универзитетскиот колеџ во Лондон. Спирман остана во Универзитетскиот колеџ до своето пензионирање во 1931 година. Првично тој бил предавач и шеф на мал психолошки лабораторија. Во 1911 година тој беше унапреден во Професор на умот и логиката. Неговата титулата беше изменета на професор по психологија во 1928 година, кога посебен оддел за психологија беше создаден.

Кога Спирман беше избран за член на Кралското друштво Кралското друштво [1] цитатот вели "д-р Спирман има направено многу истражувања во експериментална психологија. Неговите многу објавени трудови покриваат широк терен, но тој е особено истакнат од страна на неговата пионерска работа во примената на математички методи на анализа на човечкиот ум, и неговите оригинални истражувања на корелација во оваа сфера. Тој инспирирал и насочил истражувачка работа од страна на многу ученици. " Главен меѓу овие достигнувања беше откривањето на општиот фактор во човековата интелигенција, [3] и неговиот последователен развој на теоријата на "G" [6] и синтеза на емпириска работа на способност.[7]

Спирман беше под силно влијание на работата на Francis Galton.Galton направил пионерска работа во психологијата и развојна корелација, главната статистичка алатка која ја користи Спирман.

Во статистика, Спирман развил корелациски ранг коефициент (1904), не-параметарски верзија на конвенционалната Пирсон корелација,како и двете широко се користи исправка за слабеењето (1907), и на најраната верзија на 'фактор анализата' (Lovie & Lovie, 1996, p. 81) .[2] Неговата статистичка работа не беше прифатена од страна на неговиот Универзитетскиот колеџ колега Karl Pearson и имаше долга расправија меѓу нив.

Иако Спирман постигнато најмногу признавање во неговиот ден за неговата статистичка работа, тој го смета ова дело како подредено на неговата потрага за основните закони на психологија, и тој е сега на сличен начин познат е по двете.

Чарлс Спирман секогаш инсистираше на тоа дека неговата работа се треба да се применуваат во psychiatry и го повика во неговото Maudsley предавање на Кралската Медицинско-психолошка асоцијација. Додека некои работи се направени на овие линии од страна на учениците и соработниците од неговите, развојот на фактор анализата како алатка за психијатрија следеше по поинаков пат отколку што имале намера. Без оглед неговите индиректни придонеси кон психијатријата беа значителни.[8]

Животот Спирман започна и заврши во градот на Лондон. Тој имал три ќерки заедно со еден син, кој почина на почетокот на 1941 година во Крит.[1]

Теорија на интелигенцијаУреди

Прекрасен рекорд на Спирман за г (а исто така и оние на Годфри Томсон и Едвард Thorndike) беше направен во текот на Карнеги-спонзорирана Меѓународен Испити Анкетната средби.[9]

Тука, Спирман дава компактно резиме на своите наоди и теоријата на г:

Кога го прашале што G е, мора да се прави разлика помеѓу значењата на термините и фактите за нештата. Г значи одредена количина добиена од статистичките операции. Под одредени услови резултатот на лице во ментална тест може да се подели на два фактори, од кои една е секогаш иста во сите тестови, додека другата варира од еден тест во друга; поранешниот се нарекува општ фактор или G, додека другите се нарекуваат специфичен фактор. Ова тогаш е она што Г терминот значи, резултат-фактор и ништо повеќе. Но ова значење е доволно да го направат терминот добро дефиниран така што основната работа е подложна на научни истражувања; можеме да продолжиме да дознаете факти за овој резултат-фактор, или G. Ние можеме да се утврдиме на кој вид на ментална операција таа игра доминантен дел во споредба со другите или специфичен фактор. И така откривањето е направено така што G е доминантен во такви операции како расудување, или учење латински, каде што игра многу мал дел, навистина, во таква операција (sic) како се разликуват една тон од друга. . . Г има тенденција да доминираат според како перформансите вклучуваат перцепција на односи, или како што се бара дека односите се гледа во една ситуација треба да се префрли на друг. . . . На мерење на тежината на доказите, многу од нас кажуваат дека оваа Г појавува за да се измери некој вид на ментална енергија. Но на прво место, таков предлог е способен да ги покани непотребните контроверзии. Ова може да се избегне велејќи повнимателно дека Г се однесува како да ја мери енергијата. На второ место, сепак, се чини дека постои добра причина за менување на концептот на енергија со онаа на "моќта" (што, се разбира, е енергија или работа поделено со време). На овој начин, може да се зборува за моќта на умот во поголемиот дел на ист начин како и за коњ моќ. . . . . . . G е во нормалниот тек на настаните утврдени вродено; лице нема повеќе да бидат обучени да го имаат во повисок степен отколку што може да се обучени да бидат повисоки. (Стр. 156 -157).

Имаше, исто така, уште ко-фактор како што е предложено од страна на Спирман, кој беше специјална интелигенција. Специјалната интелигенција беше за поединци кои постигнале висок успех резултати во некои тестови. Меѓутоа, подоцна Спирман воведе група фактор што беше особено на оние корелации кои не беа резултат на фактор g или е. Неговите идеи биле во 1938 година критикувани на хартија од страна на Луис Л Thurstone психолог велејќи дека неговите експерименти покажуваат дека корелацијата на интелигенција може да се категоризираат во седум основни категории. Овие категории беа бројчена, расудувањето, просторната, перцептивни, меморија, вербална флуентност и вербално разбирање. Сепак Рејмонд Б Cattell во 1963 година се согласи со концептот според теориите на Спирман но ги прифаќа неговите откритија за разузнавачки анализи. Неговите анализи беа дека разузнавачките се дополнително поделена во две дивизии познат како течност и кристализирана интелигенција.[10]

Како што времето напредуваше, Спирман повеќе тврдеше дека g не беше, од психолошка гледна точка, единствена способност, но составена од две многу различни способности, кои нормално работеа заедно. Овие тој ги нарекува "eductive" способност и "репродуктивна" способност. Поранешниот Терминот доаѓа од латинскиот корен "educere" - што значи да се "извлече" и на тој начин се однесува на способноста да се создаде значење од конфузија. Тој тврди дека за да се разбере овие различни способности "во нивните Спротивности на тоа, нивната сеприсутна соработка, како и нивниот генетски interlinkage" би, за изучување на "поединечните разлики - па дури и сознавањето себе" -. Биде ". Самиот почеток на мудроста".[7]

И покрај Спирман тврдејќи дека г беше она што произлезе од голем батерија на тестови, односно, дека тоа не беше измерена совршено со секој поединечен тест, фактот дека г-теорија сугерираа дека многу од способноста би можеле да бидат заробени во еден единствен фактор, и неговиот предлог дека "eduction на односите и корелација" се покоруваат на овој општ фактор доведе до барање за тестовите на оваа општа способност. Прогресивна Матрици на Raven може да се смета како еден од овие иако Равен самиот јасно наведе дека неговати тестови не треба да се сметаат како тестови за "интелигенција".

Додека тврдејќи дека г изнесува многу на поединечните разлики во "способноста" (како што се мери со тестови кои имале "нема место во училиштата"), Спирман, исто така, призна дека "Секој нормален човек, жена и дете е ... гениј во нешто ... Останува да се откријат во она што ... "Тој смета дека откривање на овие области на гениј потребните процедури многу поразличени од" било кој процедури за испитување во моментов во тековната употреба ", иако тој се чувствува овие да бидат способни за" огромно подобрување ".[11]

Додека, како Артур Јенсен по него, Спирман се чинеше дека иако g би можеле да бидат откриени во било широк сет на когнитивни мерки, му се чинеше дека тестовите од кое неговите G се појави "немаше место во училиштата", бидејќи тие ќе ги "оттргнат" учителите ", учениците, родителите и политичарите вниманието од бизнисот на образованието кои, како латинскиот корен на зборот значи, треба да се занимава со "извлекувањето" на талентот кој студентот може да го има [се бара извор].

Додека, како Артур Јенсен по него, Спирман се чинеше дека иако г би можеле да бидат откриени во било широк сет на когнитивни мерки, му се чинеше дека тестовите од кое неговите г се појави "немаше место во училиштата", бидејќи тие ќе ги "оттргнат" учителите ", учениците, родителите и политичарите вниманието од бизнисот на образованието кои, како латинскиот корен на зборот значи, треба да се занимава со "извлекувањето" на талентот кој студентот може да го има.

Моделот на Спирман беше влијателен, но, исто така, критикуван од страна на многу автори, како што се, на пример Годфри Томсон.[12] Особено потегот од психолошка г на биолошки г -. Кој остана унитарен биолошки механизам или механизам прашање на активно истражување.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 doi:10.1098/rsbm.1947.0006
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 2. 2,0 2,1 doi:10.1098/rsnr.1996.0007
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 3. 3,0 3,1 JSTOR 1412107
  Овој цитат автоматски ќе се надополни во следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 4. doi:10.1002/0470013192.bsa634
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 5. 5,0 5,1 Thomson, Godfrey. "Charles Spearman", The Royal Society, стр. 373-385. 
 6. JSTOR 1413513
  Овој цитат автоматски ќе се надополни во следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 7. 7,0 7,1 Spearman, Charles B. (2005). The Abilities of Man: Their Nature and Measurement. The Blackburn Press. ISBN 1-932846-10-7.
 8. "The Lancet" A Chair of Anatomy. October 1945. pg. 440
 9. doi:10.1037/1093-4510.11.3.163
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 10. Edward Roy; Bernstein, Douglas A.; Penner, Louis A.; Clarke-Stewart, Alison (2007). Psychology. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-618-87407-0.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 11. doi:10.1038/116436a0
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 12. Williams, R. H., Zimmerman, D. W., Zumbo, B. D. & Ross, D. (2003). Charles Spearman: British Behavioral Scientist. Human Nature Review. 3: 114-118