Цуг (кантон)

кантон во Швајцарија

Кантон Зуг ( француски: Zoug, италијански: Zugo , исто така англиски: canton of Zoug ; германски: Kanton ) е еден од 26-те кантони на Швајцарија. Сместен е во централна Швајцарија, а главен град е Цуг. Од 239 км2 кантонот е еден од најмалите швајцарските кантони во однос на областа. Не се дели на области, туку на единаесет општини.

Цуг (кантон)
Кантон
Грб на Цуг (кантон)
Грб

Местоположба на Швајцарија
CapitalЦуг
Subdivisionsопштини 11
Управа
 • ExecutiveРегиерунгсрат(7)
 • LegislativeКантонсрат (80)
Површина[1]
 • ВкупнаПредлошка:Swiss area км2 (Formatting error: invalid input when rounding ми2)
Население (декември 2012)[2]
 • Вкупно116.559
ISO 3166CH-ZG
Highest point1,580 м (5,184 ст): Вилдшпиц
Lowest point388 м (1,273 ст): Ројсшпиц на сливот на реките Ројс и на Лорце
Joined1352
LanguagesГермански
Мреж. местоzg.ch

ИсторијаУреди

НаводиУреди