Црнољева (Каралева) е планина во средниот дел на Косово и Метохија, долга 14 км. Кон северозапад се надоврзува на венецот Дреница, а кон југоисток остро е ограничена со долината на Топила.

Црнољева
Црнољева на карта

Карта

Највисока точка
Надм. вис.1177 м
Географија
Место Србија

Највисоките врвови се Градина 1055 м и Топила 1177 м, се наоѓаат на крајните точки на коритестото било. Најнискиот дел (859) е познат како Ќафа Дуље (Дуљски гребен преку кој води најкраткиот пат од Призрен за Урошевац и Приштина .

Изграден е од дијабаз-рожнички карпи и горнокредни флишни слоеви, кои се наборани и по својата тектонска позиција и насока на простирање спаѓаат во Вардарската зоната. Во релјефот преовладуваат денудациски и карстни форми, но ратвијенската и долинската морфологија на Црноњева е шумовита со многу планински рамнини, па населението претежно се занимава со сточарство. Населбите се ретки и од развиен тип.

Литература

уреди
  • Мала енциклопедија Просвета (3. изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. Отсутно или празно |title= (help)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.CS1-одржување: ref=harv (link)