„Циганка“филм на режисерот Војислав Нановиќ од 1953 година, заснован врз делото на Борисав Станковиќ, „Коштана“. Главните улоги ги играат: Селма Карловац, Раша Плаовиќ, Миливоје Живановиќ, Павле Вуисиќ и Александар Стојковиќ.[1]

Синопсис

уреди

Во филмт се прикажува приказната за една Циганка (ја игра Карловац) која со својата песна и со танцот го бранува животот во Врање, заслепувајќи ги богатиот Стојан (го игра Јовиќ) и несреќниот Митке (го игра Плаовиќ). Хаџи-Тома (го игра Живановиќ), таткото на Стојан, оптоварен од предрасудите, го убива својот син зашто сака да се ожени со убавата Коштана. Меѓутоа, и Хаџи-Тома е заслепен од неа и ја принудува да се омажи за човекот кого таа не го сака...

Наводи

уреди