Централна јавна библиотека на Сер

Централната јавна библиотека на Сер - јавна библиотека сместена во Сер, Егејска Македонија. Основана била во 1952 година. Администрирана е од Министерството за образование, религија, култура и спорт. Јадрото на неговата збирка е обезбедено од Министерството за образование, Националната библиотека, Француската амбасада, Министерството за надворешни работи и со дарови од пријателите на библиотеката.

Од 2006 година, Централната јавна библиотека на Сер е сместена во својата нова зграда со 5 продавници од 3.200 метри квадратни, која обезбедува читални, простории за складирање книги, детска библиотека, сала за конференции и состаноци, мултимедијална соба и други простори за творешство.

Збирката на Централната библиотека опфаќа 83.000 тома, а нејзините членови достигнаа 26.000. Сите книги се обработени електронски со интегрираниот библиотечен систем АБЕКТ 5.6 на Националниот центар за документација. Исто така, постои збирка на дигитализирани книги и историски материјал до кои може да се пристапи преку онлајн база на податоци.[1]

Централната народна библиотека на Сер има и мобилна библиотека, за да им служи на граѓаните од округот Сер.

НаводиУреди

  1. Digital Library of Serres

41°05′16″ N; 23°33′03″ E / 41.087818° СГШ; 23.550908° ИГД / 41.087818; 23.550908