Центар за еврејско-христијанско разбирање и соработка

Центарот за еврејско-христијанско разбирање и соработка или ЦЕХРС е образовна институција во која христијаните кои патуваат во Израел можат да ја проучуваат хебрејската Библијата со православни рабини и да учат за хебрејските корени на христијанството. Центарот е основан во Ефрат во 2008 година од рабинот д-р Шломо Рискин, кој е опишан како „најистакнатиот рабински портпарол на христијанските ционисти“. [1] Партнери на ЦЕХРС се големи христијански меѓуверски организации, како што се христијани обединети за Израел и Меѓународната христијанска амбасада Ерусалим . Од пензионирањето на Рискин како претседател на Ор Тора Стоун во 2018 година, надзорот над сите активности на ЦЕХРС е предаден на Дејвид Некрутман, кој од своето основање работи како главен директор на центарот. [2]

The Center for Jewish-Christian Understanding and Cooperation Центар за Еврејско - Христијанско разбирање и соработка
КратенкаЦЕХРС
Гесло"Дојди сега, да разговараме заедно, вели Господ"
~Исаија 1:18
Основана2008
МестоЕрусалим
КанцеларРабин Кенет Брендер
Извршен ДиректорДавид Некрутман
Директор Средна ЕвропаРабин Џош Ахренс
Матична организацијаOhr Torah Stone
Мреж. местоcjcuc.org

Историја уреди

Идеолошката основа, што доведе до евентуално формирање на ЦЕХРС во 2008 година, започна да се развива скоро 50 години пред тоа. Во 1964 година, рабинот Josephозеф Б. Соловеитик, учител и ментор на канцеларот и основач на ЦЕХРС, Шломо Рискин, објави есеј под наслов „Конфронтација“ [3] во кој ги објасни своите ставови за меѓуверски дијалог и внимателно изготви упатства што дозволуваат таков дијалог и, според Рискин, не само што го дозволи, туку го направи и неопходно.

Наводи уреди

  1. Shapiro, Faydra L. (2012). „The Messiah and Rabbi Jesus: Policing the Jewish–Christian border in Christian Zionism“. Culture and Religion: An Interdisciplinary Journal. 12 (4): 463–477. doi:10.1080/14755610.2011.633537.
  2. SHARON, JEREMY; HALON, EYTAN (28 February 2019). „INTERFAITH RELATIONS: EVANGELICAL-JEWISH RELATIONS AFTER ECKSTEIN“. The Jerusalem Post. Посетено на 1 March 2019.
  3. Confrontation, Tradition 6:2 p5-9, 1964. Reprinted in "A Treasury of Tradition", Hebrew Publishing Co, NY, 1967. – OCLC 1974913