Цветот со седум бои (приказна)

„Цветот со седум бои“ е приказна од Валентина Катаев, напишана во 1940 година. Посветена на писателот Борис Левин . Првпат објавена во„Литературнаја газета“ (1940 година, 10 февруари) и списанието „Мурзилка “ (1940 година, број 2); подоцна била препечатена неколку пати и била вклучена во детските антологии. Делото станало основа за анимираните филмови „ Цветот со седум бои“ (1948) и „Последното венче лист“ (1977), како и истоимениот краток филм (1968).

ЗаплетУреди

Главната хероина на приказната, девојчето Жане, неочекувано добива од непозната старица магичен цвет со седум повеќе бојни ливчиња, способен да ги исполни желбите. За да го направите тоа, треба да се откине едно од ливчињата и да се направи магија:<поема> Летај, летај, ливче, Преку запад, исток Преку север, преку југ Врти се во круг. Веднаш штом ќе ја допреш земјата - Биди според моето мислење предводено. </поема>

Жане, која има можност да ја искористи волшебната моќ на цветот седум пати, на почетокот ја користи неговата магична моќ ирационално. Таа го замолува цветот да ги врати ѓевреците изедени од уличното куче, да ја залепи скршената вазна, да ја однесе хероината на Северниот пол и потоа да ја врати назад во дворот. Откако им завидувала на девојките кои имаат прекрасни играчки, Жане „наредува“ да ги има сите кукли, топки и велосипеди на светот. Кога желбата ќе и се исполни, хероината откинува друго ливче (оноа што е виолетово) со барање да ги испрати играчките назад во продавниците[1][2] .

Жане открива дека и останало последното (сино) венче лист. Таа одлучува да одвои време и да го направи вистинскиот избор. Размислувањата на хероината за она што таа го претпочита - два килограми чоколади, трицикл или билети за кино и циркус - застануваат кога ќе го сретне момчето Витија што седи на портата. Девојчето го поканува својот нов познаник да игра со неа, но момчето објаснува дека тоа е невозможно: тој е куц. Со помош на седум цветниот цвет, Жане го ослободува Витија од неговата болест и со тоа се стекнува со пријател[1][2].

Создавање, објавување, критикаУреди

„Цветот со седум бои“ бил напишан на почетокот на 1940 година во Переделкино . Осум години подоцна, Валентина Катаев во едно интервју рекла дека идејата за бајката за тоа „како да жалиме за луѓето“ и дошла откако добила вест за смртта на писателот Борис Левин; Авторката исто така му го посветила делата. „Ја напишав бајката“ и „Цветот со седум бои “, размислувајќи како жалам за луѓето. Го напишав кога дознав дека умрела светла и талентирана личност - Борис Левин (писател кој починал во финската војна). Во февруари 1940 година, две изданија ја објавиле приказната за девојчето Жане и нејзиниот волшебен цвет: Литературнаја газета и списанието за деца Мурзилка (со илустрации на уметникот Михаил Крапковски)[3]. Делото, кое било многу добро прифатено од советските критичари, било вклучено во читање книги за деца[1]; наставниците забележале дека приказната се карактеризира со „едноставност, природност и длабочина“.

Во постсоветскиот период се појавиле и други проценки за „Цветот со седум бои“. Така, публицистот Михаил Горелик во написот „Детско читање“ („Нов Свет“, 2006, бр. 2) го претставило своето толкување на делото на Катаев. Според неговата верзија, хероината, која се нашла на Северниот пол, опкружена со поларни мечки, „речиси станала жртва на социјалната митологија “. Забележувајќи дека оваа и другите желби на Жане се „апсурдни“, а самата завршница на приказната е „намерно продолжена“, Горелик го нарекол „горчлив и двосмислен“ крајот на приказната за излекуваниот Витија: „Среќното момче трча - и трча толку брзо што неговиот спасител, колку и да се труди, не може да го стигне. Таа му го даде најскапото нешто, тој застана на нозете (визуелизација на метафората) - и тој беше таков. Таа останала сама “ .

На статијата на Горелик одговорила литературната критичарка Наталија Шевцова, која сметала дека неговото толкување на „Цветот во седум бои“ (како прераскажување на друга приказна од Катаев - „Цевката и бокалот“) е тенденциозно и има за цел да ја дискредитира советската литература за деца. Одделно, Шевцова ги истакнала односите меѓу Жане и Витија, во кои Горелик видел генерализирана историја на судбината на жртвуваните жени и се осврнала на семејната историја на Булат Окуџава. Фактот дека делото на Катаев во постсоветската ера било навистина преиспитано од голем број критичари, го напишал и филологот Константин Поздњаков - според него, меѓу публикациите во кои писателот изгледа како „целосен циник“ (дефиниција од есејот на литературниот критичар Вјачеслав Огриско), се издвојува написот на Дмитриј Биков „Седум цвеќиња“ . Биков го започнал со фразата „Катаев беше најдобриот советски писател“ и заврши со потсетување дека магијата „Летај, летај, венче листче ...“ ја знаат напамет деца од различни генерации, вклучително и оние родени во 21 век. Авторот на статијата го додал препознатливиот цитат „да биде според мене одличен“!  

Уметнички карактеристикиУреди

Темелите на бајката на советскиот автор биле поставени во дваесеттите години од минатиот век со издавањето на Три дебели мажи од Јуриј Олеша . Следните три децении истражувачите ги дефинираат како најславни времиња на овој жанр: во 30-тите до 50-тите години од минатиот век, „Стариот човек“ на Лазар Лагин, „Кралството на искривени огледала“ на Виталиј Губарев, авантурите на Николај Носов за Дано и неговите пријатели, Николај Носов „Цевка и бокал“ и "Цветот со седум бои" на Валентина Катаева и други дела. Повеќето од нив имаат оригинални заплети (за разлика од литературните приказни од 19 век, кои често се темелат на фолклор), а нивните херои, по правило, имаат реални карактери. Голем број советски книжевни приказни имаат карактеристична црта: фолклорни елементи во нив кои егзистираат со препознатливи знаци на ерата .

Значи, во „Цветот со седум бои“ има прекрасен почеток („Еднаш, многу одамна имаше девојче Жане“)[4], а старата жена, која и го даде цветот на Жане, ги извршува функциите на дарител на фолклор[4]. Повторените глаголи на императивното расположение се повикуваат и на народните приказни: „летај“, „врати се“[4]. Во исто време, фолклорната поетика органски опстојува покрај реалностите од 30-тите години на минатиот век, кои вклучуваат, на пример, детски игри во Папанин . Самото дело е прозаично, но дел од текстот во него е напишан со рима и наликува на броење на рими - станува збор за магија („Летај, ливче, преку запад кон исток ...“) и поларни мечки што Жане ѓи среќава на Северниот пол: „првиот е нервозен, вториот е зол, третиот е со беретка“ итн.)[1]

Истражувачите обрнуваат внимание на палетата на бои, која е присутна во насловот на приказната: седум ливчиња се совпаѓаат со бојата на спектарот на виножитото. Хероината, потрошила шест ливчиња на моментални барања, останува со последната - сина, симболизирајќи го олицетворение на „синиот сон“, негувана желба. Со негова помош девојчето го лекува Витија.[5][2] Финалето на приказната се смета - вклучително и од егзистенцијална гледна точка:  

АдаптацииУреди

Во 1948 година се појавила првата анимирана верзија на „Цветот со седум бои“ (режисер - Михаил Цехановски, сценарист - Валентина Катаев). Креаторите на нацртаниот цртан филм го „поделиле“ просторот на лентата на два конвенционални дела - чудесен и вистински. Старата добротворка, подарувајќи и го волшебниот цвет на девојчето Жане, наликува на хероина од фолклорот - добра самовила која може да погодува мисли и да помага во тешки ситуации[4]. Во 1949 година, филмот ја освоил првата награда на Меѓународниот филмски фестивал Маријанске Лазен[6]. Валентина Катаев исто така била сценарист на долгометражниот цртан филм „Цветот со седум бои “, снимен во 1968 година во М. Горки. Режисерите Борис Бушмелев и Гарник Аразијан работеле на сликата, музиката за касетата е напишана од композиторот Евгениј Крилатов [7][8].

Во 1977 година, на екраните бил објавен анимираниот цртан филм „Последното венче лист“, во режија на Роман Качанов и заснован на Цветот со седум бои. Истражувачите забележале дека присуството на народната тема во делото на Качанов е минимизирано - најголемиот дел од дејството се одвивало во реалниот свет. Доказ дека режисерите се дистанцирале од оригиналниот извор е името на анимираната бајка, што не се совпаѓа со оригиналот[4].

ЛитератураУреди

 • Быков Д. Л. Вместо жизни. — М.: Вагриус, 2006. — 464 с. — ISBN 5-9697-0163-7.
 • Галанов Б. Е. Валентин Катаев: Очерк творчества. — М.: Детская литература, 1982. — 112 с.
 • Плешкова О. И. Теория литературы и практика читательской деятельности. — М.: Флинта, 2012. — 156 с. — ISBN 978-5-9765-1477-5.
 • Плешкова О. И. Технология литературного образования: кино и мультипликация в процессе изучения литературы. — Барнаул: АлтГПА, 2014. — 154 с. — <ISBN 978-5-88210-732-0.
 • Савинкова А. Е. Творчество В.П. Катаева для детей: литература и мультипликация (о сказке «Цветик-семицветик») // Вестник АлтГПА. — 2011. — № 6. — С. 27—29.
 • Шаргунов С. А. Катаев: «Погоня за вечной весной». — М.: Молодая гвардия, 2016. — 703 с. — ISBN 978-5-235-03917-9.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Галанов 1982.
 2. 2,0 2,1 2,2 Савинкова 2011.
 3. Шаргунов 2016.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Плешкова 2014.
 5. Плешкова 2012.
 6. „Цветик-семицветик“. Энциклопедия отечественного кино под редакцией Любови Аркус. Архивирано од изворникот на 2015-02-12. Посетено на 2016-01-11.
 7. „Цветик-семицветик“. Телеканал «Культура». Архивирано од изворникот на 2015-11-19. Посетено на 2016-01-12.
 8. „Цветик-семицветик“. Энциклопедия отечественного кино под редакцией Любови Аркус. Архивирано од изворникот на 2017-01-18. Посетено на 2016-01-12.