Хулда Флад

(Пренасочено од Хулда Флод)

Хулда Флод (25 септември 1886 - 18 ноември 1968) била шведски политичар ( социјалдемократ ), феминист и синдикалец.

Хулда Флод

Флод е родена во Еда форсамлинг, Вермландс län . Родена е во сиромашно семејство, а работела како земјоделец, домашна помошничка и во кројачка работилница. Рано, таа стана активна во синдикалистичката работа, социјалдемократското движење и правата на жените.

Како синдикалец, таа била активна во Arbetarnas bildningsförbund . Како женски активист, едно од најважните прашања за неа било да ги заштити жените преку нивно организирање во Синдикати. Како социјалдемократ, таа била активна во организирањето локални социјалдемократски женски клубови низ земјата, кои во организирана работа на жените во синдикатот и ги искажувале нивните права во рамките на работничкото движење. Таа, исто така, направила студиски патувања во Русија, САД и Австралија.

Флод била претседател на Социјалдемократскиот женски клуб во Карлштад во 1910-1912 година, секретар на Социјалдемократскиот женски округ на Вермланд во 1915-1922 година, член на градскиот совет на Карлштад во 1919-1922 година, диспечерка на социјалдемократските жени во 1925–1929 година, копартиски секретар на Шведската социјалдемократска партија во 1928–1948 година, член на одборот на Социјалдемократските жени во Шведска во 1928–1944 година и член на парламентот на Горниот дом во 1948–1949 година. [1] Таа исто така служела како судија поротник и била првата жена член на одборот на радиото Sveriges .

Во 1939 година, таа го објавила Ден социјалдемократската квиннорелсен и свежина (книжевно: „Социјалдемократското женско движење во Шведска“), што било повторно објавено во 1960 година и користено во универзитетските студии.

Хулда Флод била во брак со кројачот Карл Андерсон и немала деца.

  1. Anne-Marie Lindgren & Marika Lindgren Åsbrink: Systrar kamrater! Arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer. Stockholm 2007
  • Hulda Flood, социјалист, агитатор, kvinnopionjär, Idéhistoriska skrifter 18, Marianne Swedmark, Umeå Univ.1993.

Дополнително читањеУреди

  • Hulda Flood at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon