Хоакин Канавес (8 јануари 1640 - 3 јуни 1721 година) бил шпански прелат кој служел како епископ на Малта од 1713 до 1721 година .

Биографија уреди

Канавес е роден во Поленса, Мајорка во Шпанија. На 24 февруари 1679 година бил ракоположен за свештеник на Суверениот воен ред на Малта. На 30 август 1713 година, папата Климент XI го назначил за наследник на епископот Давиде Коко Палмиери од Малта. Тој бил осветен за епископ од кардиналот Франческо Аквавива на 10 септември и формално поставен на 4 октомври истата година. Преостанатите 7 години ги поминал како епископ на Малта до 3 јуни 1721 година, кога починал на 81-годишна возраст.

Поврзано уреди

  • Католичка црква во Малта

Наводи уреди