Хилон од Спарта

Хилон од Спарта ( грчки : Χίλων или Χείλων) бил спартански ефор, еден од седумте старогрчки мудреци .

Хилон од Спарта

ЖивотописУреди

Хилон бил син на Дамагет. живеел на почетокот на 6 век п.н.е. Херодот изјавил дека учествувал на 52-та Олимпијада (572 п.н.е.) како старец и дека бил избран за ефор на 56-та Олимпијада (556/5). стр. н. е. ) живеел до длабока старост. Тој почина од среќа во рацете на неговиот син кој победил на Олимпијадата.

Изреки на Чилон:

  • Не зборувај зло за мртвите
  • Почитувајте ги постарите
  • Не смеј се на несреќните
  • Не посакувај го невозможното
  • Запознајте се