Хилда Марија Лунд (родена како Линд, 21 декември 1840 година – 7 октомври 1911 година) била шведска балерина во Кралскиот шведски балет во Кралската шведска опера во Стокхолм.

Хилда Лунд.

Лунд била студент на балет во 1849 година, втор танчер во 1861 година и се искачила до прва балерина во 1866-1888 година. Ги изведувала водечките делови на многу балети поставени во кралската опера во 1870-те и 1880-те години и во 1887 година била опишана како "признаена најистакната женска танчерка на кралската опера".[1] Таа била инструктор на балетот во 1889-1894 година.

Се омажила за својот колега, балетскиот мајстор Сигурд Харалд Лунд, во 1862 година.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди