Хиерархија (грч. Ἱεραρχία; ἱερός — свето + ἄρχω — управување) е степенасто уредување на елементи (поими, предмети, луѓе) во рангиран поредок, каде секој ранг, од најмал па до најголем, е подреден со оние над.

Црквена хиерархијаУреди

Црквена хиерархија опфаќа служба на потврденИ хиротони, кој имаат власт да раководат во Црква. Хиерархија опфаќа епископ, архиепископ, патријарх, со еден збор хиерархија.

Надворешни врскиУреди